Deel dit artikel
-

Emerce Retail: denk Europees op marktplaatsen

Elke retailer moet grondig nadenken over de rol die marktplaatsen spelen of zou moeten spelen in hun verkoopstrategie. In een tafelgesprek bij Emerce Retail hoor je de ervaringen van Philips en Dorel Juvenile, het bedrijf achter Maxi-Cosi. Vanaf vandaag zijn alle presentaties van Emerce Retail online te bekijken.

Marc Vorstermans, e-commerce lead Amazon Nederland bij Philips, en Niels Aben van Dorel Juvenile hebben de coronapandemie heel verschillend beleefd als het gaat om de rol van online marktplaatsen.

Amazon Nederland werd in maart 2020 gelanceerd, kort voor de verzwaarde maatregelen. “Omdat Nederland wordt beleverd vanuit Duitsland, merkten we dat Amazon de logistieke uitrol naar Nederland op een laag pitje zette. De eerste drie maanden zijn erg rustig geweest. Dat is nu wel anders. Rond kerst hebben ze de marketingmachine voor Nederland echt aangezet.”

Dorel Juvenile profiteerde daarentegen van de het brede aanbod van retailers en marktplaatsen. Aben: “Als de een meer logistieke druk heeft, dan kan het andere het mooi overnemen.”

Dorel Juvenile en Philips hebben een verschillende aanpak: Philips houdt eigen voorraden aan, maar laat Amazon inkopen. Het bedrijf geeft de logistiek en de klantenservice liefst uit handen en verkoopt via Amazon of andere marktplaatsen niet zelf direct aan de eindgebruiker. Dorel Juvenile doet dat wel, maar verkoopt ook indirect via Amazon.

Wel vinden beide bedrijven het belangrijk om in heel Europa aanwezig te zijn. In een land beginnen en dan langzaam uitbreiden is niet altijd verstandig. “Je moest het in elk geval in je achterhoofd houden,” zegt Vorstermans. “Als je de verkoop aan Amazon overlaat is het een vinkje en een druk op de knop en je kunt je product aan bijvoorbeeld 80 miljoen Duitsers leveren. Voor Amazon zijn er geen landsgrenzen. Als jij zelf niet levert aan een bepaald land, doet Amazon of een partner dat wel.”

Niels Aben gelooft dat over enige tijd nog maar een paar spelers overblijven. “Ik verwacht dat Ali Express vanuit Zuid Europa wel naar het noorden zal trekken, maar buiten dat zullen de huidige spelers de markt grotendeels beheersen.” Vostermans gelooft wel in nichespelers als Zalando, die de kledingmarkt pakt, maar een consolidatie lijkt onvermijdelijk.

Vanaf vandaag zijn alle presentaties van Emerce Retail na registratie gratis te bekijken. Ook zijn er vandaag rondetafelgesprekken. Sprekers schuiven live aan bij het gesprek en staan open voor vragen en discussie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond