Deel dit artikel
-

Eneco komt met server ‘stookkacheltje’

Energiebedrijf Eneco plaatst bij vijf gezinnen verspreid over het land een server-verwarming in hun woonkamer: de Eneco eRadiator. Het lijkt een vervroegde aprilgrap, maar het is bloedserieus.

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen.

De servers gaan in opdracht van verschillende bedrijven en kennisinstituten, zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen.

De Eneco eRadiator is ontwikkeld door Nerdalize. Het bedrijf is in 2013 opgericht door de drie bedenkers om het idee de server-verwarming verder uit werken en vorm te geven.

Omdat er flink wat data wordt verstookt, hebben deelnemers een glasvezelverbinding nodig. Verder gaat de eRadiator aardig wat stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat de warmte ‘gratis’ is. Ook kan het apparaat niet worden uitgezet. Overtollige warmte wordt via een gat in de muur afgevoerd. Niet iedereen komt daarom in aanmerking voor de proef.

De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zullen Eneco en Nerdalize besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

5 Reacties

Kees

Wel lekker veilig om data te stallen bij consumenten.. Ben blij dat ik niet bij die hoster mijn data host..

Hans van der Kleij

En wat als het warm is en je eigenlijk een airco nodig hebt?

KoalaBear

Het gevaarlijkste lijkt me eerder dat de stroom eraf gaat, of dat ie gejat wordt.

Ben wel bang dat deze warmte niet zo heel goedkoop is als het lijkt. En zeker in de zomer is het niet efficient en je juist extra stroom kwijt bent om te koelen. Als het buiten 30 graden is zou het niet fijn zijn als de server 50-60 graden wordt.

Als de server 500 watt gebruikt, kost het ongeveer 1000 euro per jaar aan stroom. Hier gezin van 5 gebruikt ongeveer 600 euro per jaar aan gas. Dus niet interessant lijkt me.

Peter

Wat een negatieve berichten weer zeg, deze mensen (van de comments hierboven) kijken ook niet verder dan hun neus langs is. Het lijkt mij een feit dat een Eneco en een Nerdalize hier erg goed over nagedacht hebben, anders krijgen ze nooit klanten en waren zij er niet eens aan begonnen. Kijkende naar het huidige “milieubewust” tijdperk, is dit een geweldige uitvinding. Daarnaast past het ook enorm goed in de nieuwe tijd en generatie. Super project dit!

Rivadebro

een op zich leuk bedachte 1 april grap. Om een datacenter binnen te komen moet je nogal wat beveiligingen door. En dat zou nu in een woonhuis neergezet worden? Hoe zit het met redundantie? Hacken? Stroomuitval? Daarnaast maakt een beetje server nogal een hoop herrie, en deze zou stil zijn? Dan zitten er ook geen fans in, en dus geen warmteoverschot. Liever de warmte van een datacenter opvangen en die nuttig gebruiken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond