Deel dit artikel
-

EU over privacy tegen Facebook: ‘Dit is onacceptabel’

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is samen met zijn Europese collega’s gepikeerd over de wijze waarop Facebook omgaat met de privacy van zijn gebruikers.

“Onacceptabel”, schrijven ze in een brief (PDF) aan de Amerikaanse directie. De brief werd afgelopen woensdag verzonden.

Van ‘geheim’ naar transparant

De gezamenlijke Europese privacywaakhonden ageren hiermee tegen een recente wijziging in de privacy-instellingen van de profielensite.

Waar de site in 2005 compleet gesloten was en enkel op uitnodiging toegankelijk voor studenten, deelt Facebook sinds vorige maand van al zijn leden de namen van het lid en diens vrienden, geslacht, persoonlijke foto’s, favoriete websites en gebruikers-ID’s. Derde partijen, zoals adverteerders, mogen deze informatie op Facebook grazen en gebruiken.

Europese regelgeving overtreden

De Europese toezichthouders vertellen Facebook dat dit beleid rechtstreeks indruist tegen Europa’s privacyopvattingen. "Gebruikers moeten zelf kunnen bepalen wie toegang heeft tot zijn profielinformatie en iemands verbindingen met derden. Alle andere openbaarmakingen, bijvoorbeeld aan zoekmachines, moeten de expliciete keuze van de gebruiker zelf zijn.

Het is een directe schending van Europese privacywetgeving als persoonlijke informatie zonder ondubbelzinnige toestemming daartoe wordt gebruikt voor commerciële doeleinden”. En dat is exact wat Facebook sinds april 2010 toestaat, sinds de recentste wijziging van diens privacybeleid.

Europa is sinds vorig jaar met 20 profielensites in overleg over hoe zij correct kunnen omgaan met de persoonlijke leefsfeer van hun respectievelijke gebruikers. De zogeheten Artikel 29 Werkgroep, waar ook het CBP toe behoort, vindt het nu des te wranger dat Facebook daags na een Europese vergadering over dit onderwerp zijn privacybeleid weer versoepelt.

Facebook-regels niet duidelijk

De New York Times publiceert hier een overzicht dat laat zien hoe verwarrend de privacyinstellingen van Facebook zijn. Voorts blijkt dat het privacybeleid van de profielensite sinds 2005 in omvang is vervijfvoudigd. Dat is 28 procent meer tekst dan wat de Amerikaanse grondwet over privacy schrijft.

Gizmodo toont met schema’s hoe Facebook gestaat steeds meer persoonlijke informatie van leden is gaan vrijgeven.

De profielensite hanteert een een opt out-principe wat het delen van privé informatie betreft. DAt houdt in dat het alles deelt, tenzij een gebruiker expliciet bezwaar maakt. In Europa gaan de wetten uit van het tegenovergestelde, opt in.

Juridisch steekspel

Burgerrechtenbeweging EFF laat met dit overzicht zien hoe het privacybeleid van Facebook over de jaren heen is geëvolueerd ten nadele van de privé sfeer van de gebruiker.

De Amerikaanse toezichthouder is vorige maand gevraagd zich te buigen over de wijze waarop Facebook nu omgaat met de privacy van zijn gebruikers.

Amerikaanse volksvertegenwoordigers werken op dit moment aan een wetsvoorstel dat té indringende internetreclame moet voorkomen. Ook mengt een groep van 11 Amerikaanse consumenten- en burgerrechtenorganisaties zich in de discussie met de eis dat hun de overheid beter optreedt ter bescherming van hun persoonlijke levenssfeer.

Facebook heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de aantijgingen, maar bereidt zich voor op de komende juridische discussie met het aanstellen van meer politiek lobbyisten.

Foto: ulikleafar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond