Deel dit artikel
-

EU wil advies over toekomst e-commerce

De Europese Commissie vraagt iedereen die rechtstreeks of zijdelings met e-commerce te maken heeft, zijn of haar mening te geven over de toekomst van e-commerce in Europa.

Tien jaar na het invoeren van de eerste Europese spelregels voor webwinkels blijft de online retail steken op 2 procent van de totale Europese retailmarkt. Ook de nieuwe spelregels voor webwinkels, die betekenen dat er geen verschil meer is tussen een ondernemers in de winkelstraten en hun tegenhangers op het web, mochten niet baten.

De EU probeert al lange tijd barrières te slechten om een Europese e-commercemarkt te komen. Immers, zo luidt de gedachte, een florerende digitale interne handelsmarkt is een vereiste voor de Europese economie.

Maar, hoewel de Europese consument de afgelopen jaren steeds meer is gaan webwinkelen, blijft de groei in het online shoppen over de grenzen bij andere Europese landen nog achter.

De Europese consumenten winkelen steeds meer online. Van 2007 tot 2009 nam dit aandeel toe van 27 tot 33 procent. Uit eerder onderzoek van de Europese Commissie bleek dat de consumenten die een aankoop deden in een ander EU-land weinig is gestegen. Dit aandeel was in 2007 nog 6 procent, in maart 2009 was dat gestegen met slechts 1 procent naar 7 procent.

Een onderzoek van de EC moet aantonen waarom de groei op dit gebied achterblijft en tegelijkertijd wil de EC de opgestelde spelregels evalueren. Alle betrokken partijen kunnen een vragenlijst invullen of zelf een schrijven achterlaten bij de EC. Hiermee moet duidelijk worden waar partijen tegen aan lopen bij Europese e-commerce en bijvoorbeeld ook hoe het staat met de ontwikkeling van online diensten. Tot 15 oktober kan een reactie worden ingestuurd.

Neelie Kroes, eurocommissaris voor Digitale Agenda, is al langer een bepleiter van een sterke Europese e-commwrcemarkt. "De digitale economie biedt een enorm economisch potentieel, maar consumenten en bedrijven kopen nog te vaak niet bij ondernemers in andere lidstaten. Ze lopen nog te vaak tegen juridische barrières aan".

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond