Deel dit artikel
-

Europees burgerverzet tegen nieuw privacyregels Facebook

De Oostenrijkse luis in de pels van Facebook, Max Schrems, roept op tot burgerverzet tegen de herziene privacyregels. Hij wil deze week zevenduizend stemmen inzamelen om Mark Zuckerberg te dwingen tot een duidelijker beleid.

Afgelopen vrijdagavond publiceerde de profielensite een herziene formulering van het beleid dat bepaalt hoe Facebook met persoonlijke data van zijn leden omgaat. De herziening is bedoeld als transparanter en eenvoudiger leesbaar. Het tegendeel is echter waar, meent kenner Max Schrems. “Dit is geen stap voorwaarts, maar twee stappen terug”, stelt hij (PDF).

Daarom roept Schrems leden van de site op om hun protestrecht te gebruiken. Facebook biedt zijn gebruikers namelijk de optie tot verzet. Binnen een week na voorpublicatie van het nieuwe beleid moeten minimaal zevenduizend leden aangeven dat ze het er niet mee eens zijn. Het bedrijf belooft dan dat het zijn voorstel zal heroverwegen.

Schrems opende zaterdag daarom de site Our-policy.org. Daar laat hij zien hoe je protest aantekent. Dat is zo eenvoudig als het kopiëren van een voorgekauwde Facebookreactie. Bovendien somt de onderzoeker punt voor punt op welke onderdelen van het databeleid hoe zouden moeten veranderen.

De kern van het betoog is, dat Facebook een opt out-regime hanteert. Het neemt het recht om persoonlijke gegevens van leden te gebruiken en verwerken, tenzij ze tegenstemmen. In Europa geldt echter een opt in-regime (eerst vragen dan pas doen).

Concreet houdt dat in, dat personen in foto’s bijvoorbeeld niet worden getagged tenzij ze daar expliciet toestemming voor geven. Dat is nu niet het geval. Voorts stellen de demonstranten dat Facebook duidelijker moet zijn over zijn eigen rol en verantwoordelijkheden.

Vorig jaar vroeg Schrems aan Facebook om hem alle informatie op te sturen die het bedrijf over hem verzamelde in drie jaar tijd. Dat leverde hem een cd-rom op met 1.200 pagina’s. De Oostenrijkse rechtenstudent gebruikt deze informatie om het gedrag van Facebook te toetsen voor de Ierse rechter en, nu ook, bij de profielensite zelf.

De student was in maart in Amsterdam om zijn benadering toe te lichten:

Max Schrems (AT) – Europe versus Facebook from network cultures on Vimeo.

Deel dit bericht

1 Reactie

laurensl

Protest aantekenen op Our-policy.org is niet meer zo eenvoudig als het kopiëren van een voorgekauwde Facebookreactie. Ik zie nergens een reactieveld om de comment in te copypasten…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond