Deel dit artikel
-

Europees Hof velt oordeel over navordering Amazon

De op een na hoogste rechtbank van Europa oordeelt 12 mei over het beroep dat Amazon heeft ingesteld tegen de betaling van 250 miljoen euro aan achterstallige belastingen aan Luxemburg.

Luxemburg heeft volgens de EU aan webwinkel Amazon ten onrechte belastingvoordelen van ongeveer 250 miljoen euro toegekend. Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de EU-staatssteunregels. Luxemburg moest nu de onrechtmatige steun terugvorderen.

De Commissie is in 2014 een diepgaand onderzoek gestart en heeft op basis daarvan geconcludeerd dat een in 2003 door Luxemburg uitgevaardigde en in 2011 verlengde fiscale ‘ruling’ de door Amazon in Luxemburg betaalde belasting zonder geldige rechtvaardiging heeft verlaagd. Daardoor kon Amazon het overgrote deel van zijn winst verschuiven van Amazon EU naar Amazon Europe Holding Technologies, een niet-belastbaar bedrijf gevestigd in Luxemburg.

Consumenten die producten kochten bij Amazon, kochten die in wezen van de exploitatieonderneming in Luxemburg. Op die manier boekte Amazon alle Europese verkooptransacties, en de winst uit die verkooptransacties, in Luxemburg.

Niet alleen Amazon, ook Luxemburg zelf is in beroep gegaan bij het Europees Hof. Het land voert aan dat zijn behandeling van Amazon legaal was omdat het de onderneming ‘geen selectief voordeel’ gaf.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond