Europees privacystempel voor zoekmachine Ixquick

De internationale metazoekmachine Ixquick uit Haarlem ontvangt een zwaar privacystempel. Het juridisch en technisch onderbouwde certificaat werd zojuist in Kiel uitgereikt.
"Vandaag vieren we een feestje", zegt Alex van Eesteren "omdat we als eerste een Europrise ontvangen, een Europees privacystempel. Onze systemen en procedures zijn afgelopen maanden compleet doorgelicht en getoetst aan de Europese privacywetgeving."
De Europrise werd zojuist in het Duitse Kiel uitgereikt door Peter Hustinx, voormalig voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB). Hustinx is nu de baas van de gezamenlijke privacywaakhonden van Europa.
Ixquick is een in Haarlem ontwikkelde metazoekmachine. Via de site kunnen meerdere zoekmachines tegelijk worden doorzocht, waaronder Ask, Ilse, Microsoft en Wikipedia. Google staat, opmerkelijk genoeg, niet in dat lijstje. "De traffic neemt de laatste tijd nogal toe. Daarover zijn we in onderhandeling met Google." Dat Google niet tussen de zoekmachines staat "is geen probleem. De kwaliteit is gewaarborgd vanwege een mix van maximaal 10 zoekmachines."
De Nederlandse metazoeker zegt de enige site ter wereld te zijn die privacygevoelige gegevens van zijn gebruikers weg gooit. Van iedereen die via de site zoekt, wordt het IP-adres en de (anonieme) cookies binnen 48 uur verwijderd.
Van Eesteren: "De discussie over privacy rondom zoekmachines is sinds kort weer actief, al was het maar vanwege Viacom dat de gebruikersgegevens van alle Youtube-kijker wil hebben."
Daar komt bij dat Europese privacywaakhonden, verenigd in de zogeheten Artikel 29-werkgroep, vinden dat zoekmachines het gedrag van hun gebruikers niet langer dan 6 maanden vast mogen leggen. Daar valt het opslaan van IP-adressen en cookies onder.
De eerste Europrise wordt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van een Duitse privacywaakhond uitgereikt. Het stempel wordt in 8 Europese landen actief toegepast onder IT-bedrijven en IT-diensten. De organisatie van Europrise wordt door de EU gesubsidieerd met 1,2 miljoen euro.
Ixquick werd op juridisch vlak doorgelicht door John Borking, voormalig vice-voorzitter van de Registratiekamer (nu: CPB). Van Eesteren: "Dat was een leerzaam proces voor ons, mede omdat je je eigen bedrijfsprocedures tegen het licht moet houden."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond