Deel dit artikel
-

Europese klacht reisbedrijven tegen Google

Meer dan dertig bedrijven uit de reissector dienen een klacht tegen Google in bij de Europese Commissie. De zoekgigant geeft zijn de resultaten uit zijn eigen reiszoekmachine voorrang op het aanbod van de reisbedrijven.

Dat maakt de Financial Times op uit een brief die de krant las. Het document is afkomstig van 34 bedrijven en zal op het bureau van mededingingscommissaris Margrethe Vestager terecht komen. De Deense zal direct terugdenken aan een sterk vergelijkbare casus van webwinkels die klaagden over voorrang van Google Shopping.

Onder de klagende bedrijven bevinden zich Bungalow.net, Gites, Chalet.nl, HomeToGo, Tripadvisor en Expedia. Ze laten zich horen, omdat Google zijn eigen vakantiezoekresultaten voorrang op vermeldingen van de anderen. De zoekmachine geeft zijn reiszoeker, dit sinds 2018 behalve hotels ook vakantiehuisjes kan vinden, prominenter weer. Dat levert meer zichtbaarheid en kliks op. Concurrenten krijgen navenant minder kliks of moeten meer gaan betalen voor een prominentere weergave.

De Europese Commissie kan besluiten om de klacht te gebruiken om een verkennend onderzoek uit te voeren naar de geclaimde praktijk. Dat kan eventueel uitmonden in weer een officieel onderzoek naar misbruik van marktmacht.

Update 11-02-2020 09:52:
De brief aan de Commissie in PDF.

Foto: Selamat Made (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond