Deel dit artikel
-

Europese overheid en Google, draaideur voor personeel

Afgelopen tien jaar hebben tachtig mensen hun rol bij de Europese overheid ingeruild voor een positie bij Google en andersom. Er lijkt sprake van een draaideur op supranationaal Europees niveau.

Vijftien man ging van Google naar een rol in het Europese politieke bestuur en 65 man kwam van Brussel naar Google. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Google Transparency Project (GTP), een initiatief dat Googles politiek gemotiveerde bewegingen in kaart brengt.

GTP spreekt van een draaideur waar Googles en mensen uit een Europese overheidsrol over en weer functies innemen. Het zwaartepunt ligt overigens duidelijk bij Google als ontvangende partij.

De ‘politieke’ aanstellingen bij het Amerikaanse technologiebedrijf gaan over een periode van ruim tien jaar. Het is niet vreemd dat het bedrijf politieke invloed wil kunnen uitoefenen. Vanwege zijn dominante positie op de markt ontving het twee monopolieklachten van de Europese overheid. Uber bewandelt met zijn HR-beleid overigens een vergelijkbaar pad. De aanstelling van Neelie Kroes is het meest recente voorbeeld daavan.

Het transparantierapport is een initiatief van Campaign for Accountability.

Foto: Christian Schirrmacher (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond