Facebook creëert virtuele economie met ‘eigen geld’

Gebruikers van Facebook kunnen binnenkort applicaties kopen en op hun profielpagina installeren. Ze betalen niet met echt geld, maar met virtuele muntjes. Het bedrijf zet daarmee de eerste stap richting de creatie van een nieuwe, besloten economie.
Dat blijkt uit een oproep die de profielensite gisteren publiceerde. Facebook is op zoek naar ontwikkelaars van applicaties die hun mini-programma’s tegen betaling willen uitventen.
“Op basis van de inzendingen bepalen we welk soort applicaties het meest geschikt zijn voor verdere testen. We gaan verscheidene applicaties testen met verschillende gebruikersgroepen, bedrijfsmodellen en functies”, blijkt uit een enquête onder ontwikkelaars.
De virtuele muntjes heten Facebook Credits. Gebruikers kopen 10 credits voor 1 dollar. De profielensite accepteert betalingen met credit card in 15 valuta. Credits kunnen sinds het najaar van 2008 al worden besteed bij Facebook. Tot op heden, echter, kunnen gebruikers enkel applicaties en geschenkjes kopen in een speciaal daarvoor ingerichte Facebook-winkel. Het nieuwe systeem zal betalingen aan iedere commerciële dienstleverancier toestaan.
Welk bedrijfsmodel Facebook zelf loslaat op zijn digitale betaalsysteem is niet bekend. Het bedrijf zal in ieder geval rente kunnen vangen op de geïnde prepaidbetalingen voor Credits.
Gisteren maakte directeur Mark Zuckerberg bekend dat zijn profielensite nu 250 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Zijn klantenbestand groeide in een kleine drie maanden met 50 miljoen.
Naar eigen opgave van Facebook heeft het bedrijf in Nederland 1.039.380 geregistreerde gebruikers. Het is niet bekend hoeveel inactieve en dubbele accounts daar tussen zitten.
De verdeling over de verschillende leeftijdscategorieën:
- < 18 jaar: 106.660
- 19 – 35 jaar: 635.640
- 36 – 50 jaar: 220.560
- 51 jaar > 79.980
Uit een net bekend geworden investering in Facebook, door het Russische Digital Sky Technologies, blijkt dat de waarde van de profielensite is bepaald op 6,5 miljard dollar.
Eén Facebook-gebruiker is de Russen, omgerekend, exact 26 dollar waard. Daarmee komt de totale waarde van het Nederlandse gebruikersbestand op 27 miljoen dollar, of 19,19 miljoen euro, uit.
Foto: jakecaptive (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Kraak
Vreemd dat dit nieuws wel opgepikt wordt …. eerder heeft Netlog dit ook al aangekondigd.
markjohnwiseman
Ehm.. drie maanden te laat met dit bericht? Het nieuwe er aan is de oproep tot ontwikkeling van apps. het credit systeem is al een tijdje in gebruik.. wake up.
Erwin Boogert - Emerce
Mark John, dat staat allemaal in de tekst. Heb je verder dan de kop gelezen?
markjohnwiseman
o, auw edwin, wat een onvriendelijke opmerking *gekrenkte ziel* - Je kop suggereert dat die economie nu pas op komt- 1 juni was er al de aankondiging van de apps met credits (insidefacebook.com)- De werkelijke waarde van de melding die Faceboek doet, is de mogelijkheid als developer om targeted advertising te doen binnen het faceboek netwerk voor je applicatie, om meer users naar je applicatie te krijgen. Overigens denk ik niet dat Facebook credits een lang leven beschoren zullen zijn, omdat wij als consument op de rand staan van een periode waarbij ieder netwerk zal proberen ons zijn micro-credit systeem in de maag te splitsen. ik voorzie dat ik over een jaar of twee tientallen kleine portomoneetje online te beheren heb, omdat de credits tussen o.a. facebook, hyves en twitter niet uitwisselbaar zullen zijn.