Deel dit artikel
-

Facebook flop: het einde van tech IPO’s?

Na de teleurstelling over de beursgang van Facebook is er de vrees dat de markt voor tech IPO’s zal verslechteren. Het hardwarebedrijf Corsair Components heeft zijn beursgang al uitgesteld vanwege ‘onzekere marktomstandigheden’.

De internetbubbel kwam en ging in een dag, zegt John Fitzgibbon van IPOScoop.com tegen IDG. Beleggers hadden stiekem gehoopt op een euforie zoals in de jaren negentig, waarin alle techbedrijven automatisch werden meegezogen. Die bleef echter uit.

Fitzgibbon noemt een aantal redenen: het aandeel zelf was veel te hoog geprijsd, maar belangrijker was dat de Nasdaq in een correctiefase zat na hogere koersen eerder dit jaar. Zorgen over de schulden in Europa en een mogelijke exit van Griekenland schepten ook al geen gunstig beleggersklimaat.

Op de korte termijn zal de flop van Facebook zeker effect hebben, zo is de verwachting. Met name kleinere tech IPO’s zullen vermoedelijk wel wat weerstand ontmoeten. Behalve Cosair heeft ook Tria Beauty (met Morgan Stanley als begeleidende bank) zijn beursgang uitgesteld. Beleggers zijn sceptisch.

Wie wat nuchterder kijkt, ziet dat tech IPO’s het de afgelopen periode niet zo slecht hebben gedaan. Er waren 173 IPO’s in de laatste twaalf maanden, waarvan 37 tech gerelateerd.

In een overzicht van zeventig IPO’s van IPOscoop zijn er 42 in waarde gestegen en 28 in waarde gehaald. De totale waardestijging bedroeg nog altijd 12,89 procent. De Nasdaq Composite Index steeg in deze periode met 8,92 procent.

Er staan er ook nog een aantal tech IPO’s aan te komen, zoals van firewall leverancier Palo Alto Networks, Eloqua en SaaS bedrijf Workday.

Deel dit bericht

1 Reactie

Christian

Ik verwacht niet dat het zo’n debakel gaat worden als begin deze eeuw. Facebook zat gewoon aan de bovenkant van de range voor de introductiekoers en dan is de kans groter dat de koers gaat dalen. Daarnaast is het huidige economische klimaat gewoon ongunstig en moet Facebook nog zijn verdienmodel bewijzen. Maar andere tech IPO’s met andere verdienmodellen kunnen gewoon een prima beursgang maken lijkt mij, mits ze niet een te hoge introductiekoers krijgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond