Deel dit artikel
-

Facebook gedagvaard voor scannen privéberichten

Twee Facebook-gebruikers hebben het sociale netwerk voor de rechter gesleept omdat het privéberichten zou hebben gescand om gebruikersprofielen te verfijnen. Volgens de aanklacht zou Facebook daarmee de Californische privacywetgeving en federale regelgeving hebben overtreden. Facebook zegt dat de aanklacht geen grond heeft.

De aanklacht van Matthew Campbell en Michael Hurley namens ‘alle Facebook-gebruikers’ heeft betrekking op privéberichten die Facebook-leden onderling uitwisselen, en dus niet op de berichten die zij op hun eigen pagina plaatsen. De in deze berichten aangetroffen webverwijzingen of URL’s zouden zijn doorgespeeld naar derde partijen die de gegevens weer zouden hebben verwerkt voor adverteerders.

Facebook zou zelf hebben verklaard dat deze berichten ook echt privé zijn. Het netwerk zou deze berichten dan ook overeenkomstig het briefgeheim ongemoeid hebben gelaten, vinden Campbell en Hurley.

De collectieve aanklacht lijkt louter gebaseerd op bevindingen die vorig jaar al eens zijn gepubliceerd door Zwitserse onderzoekers van beveiligingsbedrijf High-Tech Bridge en zijn bevestigd door een voormalige onderzoeker van de Federal Trade Commission.

De beide gebruikers willen een compensatie van honderd dollar per bericht tot een maximum van tienduizend dollar per gebruiker. Wanneer die schade zou worden toegewezen, zou Facebook tot 166 miljard dollar moeten uitbetalen, dertig miljard meer dan de huidige marktwaarde.

Het is niet de eerste privacyzaak voor Facebook. Najaar 2012 schikte Facebook voor ‘slechts’ twintig miljoen dollar in een advertentiekwestie, waarvoor gebruikers evenmin toestemming hadden gegeven.

Campbell v Facebook

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond