Deel dit artikel
-

Facebook verliest Duitse privacyzaak

Het gebruik van persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden door Facebook is illegaal. Dat heeft een regionale rechtbank in Berlijn vandaag bepaald. Daarmee heeft de Duitse Consumentenbond die de zaak had aangespannen een overwinning behaald.

Het belangrijkste verwijt is dat Facebook zijn gebruikers onvoldoende informeerde over het verzamelen van gegevens. Ook de gebruikersvoorwaarden waren op zeker acht punten niet in overeenstemming met de regelgeving. Gebruikers moeten vooraf toestemming geven voor het vergaren van persoonsgegevens.

De rechtbank verwierp de eis dat Facebook zijn mobiele app niet langer als ‘gratis’ mag afficheren. De Consumentenbond vond dat consumenten wel degelijk betalen, ‘niet in euro’s maar in data.’

Facebook kan een boete van 250.000 euro opgelegd krijgen wanneer de instellingen niet worden aangepast.

Het bedrijft gaat in hoger beroep tegen het vonnis, maar krijgt vanaf mei wel te maken met de nieuwe Europese wet databescherming. Wanneer bedrijven zich niet houden aan de GPDR kunnen fikse boetes worden uitgedeeld.

Dit bericht is 36 keer gedeeld

1 Reactie

Chris

Kom op 250.000 euro voor Facebook. Dat is hetzelfde tegen mij zeggen als ik 40km/u te hard rij dat ik 10 cent moet betalen.

Anyway Interessante uitspraak van de rechtbank. Ik ben benieuwd hoe die afloopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond