Deel dit artikel
-

Facebook-fan vooral zondag actief

Bedrijven met een Facebookpagina laten kansen liggen omdat ze die alleen doordeweeks bijwerken, terwijl de fans vooral zondag reageren. Dat blijkt uit najaarsonderzoek door Yes2web onder de 2000 grootste Facebookfanpagina’s van Nederland.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het aantal door de bedrijfspagina’s geplaatste berichten is verdubbeld in de afgelopen twaalf maanden. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het zaak is de fans betrokken te houden, onder andere door met regelmaat berichten te plaatsen. Maar ze doen dat niet in het weekend. Het aantal berichten van maandag tot en met vrijdag is nagenoeg constant, zaterdag en zondag laten een significante daling zien.

Hoewel het gemiddelde aantal fans per pagina blijft stijgen (met gemiddeld 6113 fans in januari tot 10.679 in november 2012), blijft de betrokkenheid van de fans achter. De verklaring hiervoor kan ten dele gezocht worden in het verbeterde EdgeRank-algoritme dat in februari werd geïntroduceerd en de verdere aanpassingen die vanaf eind augustus geleidelijk zijn ingevoerd door Facebook.

In veel Facebook-strategieën ligt de nadruk nog steeds het vergaren van fans, terwijl dit steeds minder bijdraagt aan het daadwerkelijke bereik van een fanpagina; dit wordt in toenemende mate bepaald door betrokkenheid van deze fans. Om die reden loont het om te kijken hoe betrokkenheid vergroot kan worden.

Het grootste gedeelte van de betrokkenheid wordt kenbaar gemaakt met in Likes als reactie op een bericht. Deze reactievorm vertegenwoordigt ongeveer tachtig procent van de reacties op berichten van pagina’s (in januari 2012 was dit zeventig procent).

Deel dit bericht

3 Reacties

Marvin de Reuver

Het hele onderzoek is gratis beschikbaar.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn, bekijk het hier: http://www.yes2web.nl/files/ebooks/yes2web-facebook-engagement-nederland.pdf

David Wolff

Ik vind het toch vreemd dat de uitkomst is dat een Facebook-fan vooral zondag het meest actief is. Als er 1 dag is dat er weinig statusupdates binnenkomen, dan is het zondag wel.

Indoor MTB

Bij ons is het juist Vrijdag en Zaterdag avond… Zondag fietsen ze blijkbaar 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond