Deel dit artikel
-

Fiets online moeilijk verkoopbaar

De fiets is geen gewild product online. De afzet van nieuwe fietsen via internet in 2012 daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en GfK Retail and Technology.

In 2012 werden 1.035.000 nieuwe en 680.000 tweedehands fietsen verkocht in Nederland. Dat is een daling van respectievelijk 13,6 en 0,9 procent ten opzichte van 2011.

Maar het gros daarvan werd niet via internet verkocht. In 2011 werden 93.000 nieuwe tweewielers via het wereldwijde web verkocht, maar in 2012 waren dat er nog maar 86.000. Wat betreft elektrische fietsen zakte de internetverkoop van 9.000 stuks in 2011 naar 6.000 vorig jaar.

De consument lijkt voor de aankoop van dit technisch complexe product niet over één nacht ijs te gaan en heeft behoefte aan het persoonlijke advies van een fietsspecialist.

De gemiddelde aanschafprijs per fiets via internet steeg wel met ruim twintig procent tot 392 euro, terwijl de gemiddelde tweewieler bij de fietsspecialist vorig jaar voor 964 euro werd verkocht; 0,4 procent meer dan in 2011.

Toch zijn er bedrijven die wel gebruik maken van internet. Het Nederlandse Sandwichbike levert vanaf oktober een compleet bouwpakket voor 799 euro.

Deel dit bericht

12 Reacties

Jeroen Bos

Volgens mij zie je hier NIET dat mensen niet graag hun fiets online kopen, maar dat de totale verkopen met 13,6% gedaald zijn en online “slechts” 7,5% Als de tweede hands markt nauwelijks daalt dan lijkt me dat de economische situatie waarin consumenten momenteel massaal de handen op de knip houden voor wat betreft duurzame aankopen, hier de onderliggende reden is. Informeer maar eens in de sector consumenten elektronica. Dat laat een nog veel slechter beeld zien. Moeten we dan ook ineens lezen dat CE niet meer makkelijk online verkoopt? Graag wat meer onderzoek de volgende keer, en pas gerust de titel van het stuk even aan.

Redactie

Ook VanMoof heeft al eens aangegeven dat de verkoop van fietsen via internet erg lastig. Vermoedelijk niet eens een kwestie van wennen.

Gijs Bos

Voorstel voor nieuwe titel: percentage fietsen dat online verkocht wordt neemt (gestaag) toe

Harmen

Het online aandeel is inderdaad met bijna 4.4% gestegen. Van 8.5% naar 8.9%.

Redactie

Bron van die cijfers? Dat mensen hun oude fiets op Marktplaats zetten, lijkt geen valide indicatie voor de online fietshandel.

Harmen

Gebaseerd op jullie cijfers…nieuwe fietsen verkocht in 2011 versus verkoop online en nieuwe fietsen verkocht in 2012 versus verkoop online.

Redactie

Het gros van de fietsen wordt nog altijd via de (erkende) vakhandel gekocht. Ook vorig jaar nog altijd 69 procent. In die cijfers zit maar weinig beweging. Vergeleken met andere sectoren (consumentelektronica, witgoed) is dit een handel die nog weinig hinder ondervindt van internet. Dat is ook niet meer dan logisch: afstellen van een fiets, persoonlijke wensen etc zijn online nog moeilijk aan te bieden.

Loes Faber

Het klopt helemaal dat de vakhandel de kennis qua afstellen persoonlijke wensen etc. heeft. Maar de vakhandel kan niet zonder online en ze zullen elkaar moeten gaan aanvullen en versterken. Wij verkopen op fietsveillingen.nl de (overjarige) fietsen van de rijwielzaak online via het veilingprincipe en laten tov van 2012 een groei zien van 138%. Dus de conclusie “De fiets is geen gewild product online” is wel heel erg kort door de bocht.

Jeroen Bos

De cijfers, ook die de redeactie zelf heeft gebruikt, tonen gewoon aan dat de titel niet klopt. Uiteraard zijn er branches waar men sneller online gewenning heeft. Daarnaast is er ook een groot verschil in de verschillende prijsklassen. Goedkope ( low intrest ) fietsen en kinderfietsen worden nog steeds gemakkelijk online verkocht. Ik wed dat als je deze cijfers bestudeert, je tot andere conclusies komt. Jammer dat de redactie (steeds) in de verdediging schiet ipv het bedanken van de lezers voor het verder uitspitten van deze materie….

Jaco

Een goede Gazelle of Batavus is op Marktplaats binnen no-time verkocht; ik was pas op zoek en viste steeds achter het net. Ik vermoed dat mensen in crisistijd liever een tweedehandsje kopen…

Fiets-Onderdelen-Online

Wij zien dat de online verkoop van “gewone” fietsen maar moeizaam toeneemt. Elektrische fietsen worden online allen goed verkocht wanneer er een goede aftersales (reparaties aan huis) wordt geleverd door de fabrikant. De online verkoop van vouwfietsen is echter enorm toegenomen de laatste jaren! Groot voordeel is, dat deze doorgaans ook prima met PostNL bezorgd kunnen worden.

Nils

Kan het zijn dat de fabrikanten het kanaal zo goed dicht hebben zitten dat er qua prijs niet geklooid kan worden? In CE markt hebben we gezien dat deze online markt in eerste instantie met de factor prijs (in combinatie met een zeer transparante markt) is opengebroken. Je ziet toch nog veel sectoren waar met name de bekende merken het onmogelijk maken om met de prijs te spelen (juridisch laakbaar, maar lastig aan te tonen en niemand zal het durven toegeven) waardoor de traditionele kanalen worden beschermd. Neem daarbij het praktische bezwaar van bezorgen en op maat maken en je hebt al een lastige propositie (hoewel Coolblue laat zien dat dit laatste bij witgoed geen bezwaar hoeft te zijn).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond