Deel dit artikel
-

Flattr slaat vooral in Duitsland aan

Het microsysteembetaalsysteem Flattr is sinds een paar dagen open en levert producenten hier en daar wat extra geld op. Toch duurt het volgens maker Peter Sunde nog een tijd voordat zijn vinding het medialandschap echt verandert.

Een maand nadat betaalsysteem Flattr het levenslicht zag, stelt Sunde het open voor het brede publiek. De eerste ervaringen zijn niet revolutionair. Ze laten mediaproducenten hooguit anders over hun werk denken.

Zelfs een bekende site als Wikileaks kreeg in de afgelopen dagen voor zijn beruchte Afghanistan-dossier hooguit zo’n 3.000 euro toegezegd via Flattr. Verder zijn het vooral geschreven items die worden beloond. Audio, beeld en software vallen nog buiten de beloningsboot.

Erg opvallend is dat de internationale dienst, in het Engels opgesteld, bovengemiddeld veel Duitsers tot zijn eerste gebruikers mag rekenen. Daarvoor is nog geen verklaring te geven.

Flattr is een systeem waarbij online consumenten met een druk op een knop een klein bedragje doneren aan een mediamaker. Het houdt het midden tussen betalen en doneren.

Er moet aan twee voorwaarden worden voldaan om het systeem te laten werken. Ten eerste dient de online consument een account op Flattr te openen. Daarbij verklaart hij zich bereid om iedere maand minimaal 2 euro te verdelen aan digitale mediamakers. Ten tweede dienen mediaproducenten, zoals bijvoorbeeld bloggers, forumbeheerders en fotografen, een Flattr-knop naast hun werk te plaatsen.

Peter Sunde, bekend als oprichter van The Pirate Bay, ontwikkelde de dienst om digitale kopij eerlijker te belonen. “In eerste instantie zal content die geen geld genereerde dat nu wel gaan doen. Denk aan blogs, foto’s of forumdiscussies die erg waardevol zijn voor de lezers ervan. Later kan Flattr ook een andere bron van inkomsten worden voor grotere mediabedrijven. Maar het duurt nog wel even voordat het zover is”, aldus de Zweed in een interview:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond