Deel dit artikel
-

Flinke onrust op online spaarmarkt

Internetspaarbanken dreigen om te vallen door de kredietcrisis. De website van het Ijslandse Icesave is sinds vanochtend uit de lucht. De Nederlandse bank is in onderhandeling over de spaartegoeden van naar schatting 50.000 Nederlanders. Het Nationaal Incasso Bureau (NIB) heeft namens een aantal spaarders beslag laten leggen op de tegoeden.

Gisteren konden Nederlandse Icesave-spaarders, eerder dit jaar gelokt met een zeer hoge rente, nog bij hun rekening komen, ook al was de site overbelast. Vandaag lukt dat niet meer. Spaarders zien slechts een persbericht van de Nederlandse Bank op de voorpagina.

Ook circa 300.000 Engelse Icesave spaarders zitten met spanning te wachten op meer duidelijkheid. Zij hebben 4 miljard pond uitstaan bij de bank. Een andere Landsbanki vestiging in Engeland, de Heritable Bank met een vermogen van 900 miljoen pond, heeft de deuren eveneens gesloten. Toezichthouder Financial Services Authority sluit niet uit dat de bank involsabel wordt verklaard. De moederbank is weliswaar gered met een lening van 4 miljard van Rusland, maar over andere vestigingen bestaat onduidelijkheid.

Icesave is buiten Engeland alleen in Nederland actief. Toen de bank op 29 mei werd gelanceerd, meldden zich op de eerste dag al bijna 4000 klanten. Landsbanki functioneerde echter niet met een volledige Nederlandse bankvergunning, maar als een bijkantoor van de IJslandse moederbank. De Nederlandse Icesave bank valt onder Landsbanki Luxembourg S.A, zo blijkt uit de Whois-gegevens van de website.

Het NIB is boos over het feit dat toezichthouder De Nederlandsche Bank de afgelopen 36 uur niet adequaat heeft opgetreden, door niet in te grijpen bij Icesave Nederland. Het bureau wil dat de bank voor 12.00 250.000 euro aan gedupeerde spaarders uitkeert en roept meer spaarders op om zich te melden. De website van het incassobureau was vanochtend slecht bereikbaar. Mijngeld.blog.nl heeft een forum voor gedupeerde Icesave-spaarders geopend.

De vraag is of andere internetspaarbanken ook last van de crisis gaan ondervinden.

Bij de grootste internetbank Egg, gestart in 1998, lijkt alles nog rustig. De internetbank is sinds vorig jaar onderdeel van Citigroup, die de bank voor 1 miljard dollar overnam van Prudential. Citigroup meldde begin dit jaar al enorme verliezen als gevolg van de kredietcrisis.

De Nederlandse bank Alex meldt op haar site dat het in tegenstelling tot de meeste banken geen schulden aanhoudt bij andere financiële instellingen en niet in risicovolle producten belegt. Omdat Alex haar geld alleen uitzet in beleggingen met een zeer laag risicoprofiel, gaat de kredietcrisis volledig aan Alex voorbij, zo stelt het bedrijf.

De Haagse internerspaarbank NIBC begon vorige maand als concurrent van Icesave, maar het moederbedrijf NIBC kwam vorig jaar al eens in grote problemen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. De bank had veel geld gestoken in schuldpapieren die waren gelieerd aan hypotheken in de VS. In mei verklaarde de bank de problemen voorbij waren.

De hypotheekcrisis zal de online spaarmarkt geen goed doen. Spaarders die meenden dat zij veilig hun huishoudgeld hadden geparkeerd, zullen voortaan voor zekerheid gaan in plaats van de hoogste rente.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond