Flitsbezorgers normaal in Randstad, ‘onbekend’ daarbuiten

Een kleine negentig procent van de millennials in de Randstad is bekend met het verschijnsel ‘flitsbezorgers’. Bijna de helft van de 45+’ers in de rest van Nederland heeft geen flauw idee. Een nieuw onderzoek van MeMo2 toont een duidelijke scheiding in bekendheid en ultimo gebruik.
Helemaal verwonderlijk zijn de eerste resultaten in een reeks onderzoeken naar flitsbezorgers ook weer niet. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag moet je op hoofdwegen je best doen om op enig moment niet een koerier of billboard te spotten van Gorillas, Flink, Zapp of Getir.
Memo2 stelt dan ook: in deze drie grote steden is maar liefst tachtig procnet bekend met flitsbezorging. Onder 18- tot en met 34-jarigen ligt het bekendheidsniveau zelfs op 89 procent. Deze categorie is dus in no-time een begrip geworden in deze gebieden. Buiten de Randstad liggen de percentages aanzienlijk lager, simpelweg omdat de betreffende bedrijven zich er niet zichtbaar manifesteren. Geen koeriers, geen reclame.
Vooralsnog is er een grote winnaar wanneer we het over merkbekendheid hebben, namelijk de bezorgers van Gorillas: 4,9 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar kent deze speler. Op enige afstand volgen de concurrenten Flink (3,2 miljoen), Getir (1,7 miljoen) en Zapp (1,1 miljoen).
Ruim 1 miljoen Nederlanders boven de achttien heeft zelfs al eens gekocht via een van de flitsbezorgers.
“In de drie grote steden heeft iets meer dan een kwart in 2021 gebruik gemaakt van flitsbezorging (26%). Ook is de bekendheid hoger in dit gebied: Gorillas geniet een bekendheid van 67 procent, daarna volgen Getir (44%), Flink (43%) en Zapp (20%). Maar toch lijkt er iets te ontstaan wat blijvend is. Want alhoewel ‘pas’ 26 procent van de consumenten in de grote steden flitsbezorgers hebben gebruikt, is de groep van overwegers groot. Ruim de helft van hen geeft aan flitsbezorging te overwegen.”
De onderzoeker: “Niet alleen supermarkten hebben er een nieuwe concurrent bij: ook platformen als Just Eat Takeaway, bol.com en Amazon concurreren met flitsbezorgers op het gebied van service en gemak.”
Een belangrijke drijver achter buitenlandse groei van bijvoorbeeld Takeaway.com is merkvoorkeur. Het bedrijf van Jitse Groen is op groeimarkten bereid lang en intensief te adverteren om merkbekendheid en -voorkeur op te bouwen. Op het moment dat zijn merk een vaste positie in het hoofd van de consument heeft, en de merkbelofte vervult, zal deze volgende keren terug blijven komen. Bij flitsbezorgers werkt hetzelfde mechanisme.
Marcel Vogels van Memo2: “Doordat alle merken gelijktijdig de categorie bekender hebben gemaakt, is nu het moment voor Gorillas, Flink en Getir gekomen om de latente behoefte in daadwerkelijke aankoop te converteren.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond