Deel dit artikel
-

FNV: Google doet niets tegen uitbuiting bouw datacenter

De FNV verwijt Google dat het niet heeft opgetreden tegen Aelberts, een uitzendbureau in de bouw dat betrokken is bij het nieuwe Google-datacenter in Groningen. Aelbers overtreedt de cao en maakt al jaren misbruik van de zogenoemde ET-regeling, zegt de FNV.

De ET-regeling in de uitzendbranche staat voor ‘extraterritoriale kosten’. Werkers die tijdelijk in het buitenland verblijven voor hun werk maken extra kosten (dubbele huisvesting, reiskosten,  enzovoorts). De werkgever kan hen daarbij helpen door, onder voorwaarden, deze gemaakte onkosten fiscaal vriendelijk te verrekenen met het bruto loon. Een bedrag kan worden afgetrokken van het bruto loon voordat daar belasting en premies over geheven worden, en wordt er dan netto weer bijgeteld. Zoiets als het fietsenplan, maar dan voor onkosten voor  werken over de grens.

Een fors aantal uitzendbureaus heeft de ET-regeling tot verdienmodel gemaakt. Hoe hoger de uitruil is, hoe minder premies en belasting ze immers betalen. Aelbers Personeelsdiensten is bij uitstek zo’n ‘ET-melker’, zegt het FNV.  De constructie leidt tot oneigenlijke concurrentie en verdringing. Aelbers heeft honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst.

De vakbond heeft hoofdaannemers en opdrachtgevers als Google en Rijkswaterstaat ruim de tijd gegeven om de misstanden uit eigen beweging aan te pakken. ‘Maar ze laten het afweten, dus stappen we naar de rechter.’

De rechter doet pas op 1 oktober uitspraak omdat verder onderzoek nodig is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond