Deel dit artikel
-

FNV stapt naar rechter om dwangsom Uber

FNV gaat de rechter vragen om taxibedrijf Uber alsnog een dwangsom op te leggen. Drie maanden geleden besliste de rechter dat Uber per direct de taxichauffeurs die nu voor het bedrijf rijden in dienst moet nemen. Tot nu toe heeft Uber aan die uitspraak geen gehoor gegeven.

FNV had tijdens de rechtszaak de rechter al gevraagd een dwangsom aan het vonnis te koppelen. De bond zag naar eigen zeggen de onwillige bui van Uber al hangen.

FNV ergert zich niet alleen aan de vertragingstactieken van Uber. Volgens de vakbond is de geloofwaardigheid van Uber ook ver te zoeken, nu bekend is geworden dat het bedrijf financiële en juridische ondersteuning biedt aan een stichting die tegen de uitspraak van de rechter wil gaan procederen.

FNV strijdt al een aantal jaar tegen de ‘uitwassen’ van platformbedrijven als Uber en Deliveroo, die gebruik maken van constructies met schijnzelfstandigen. Een echte zelfstandige bepaalt zelf hoe, wanneer en tegen welk tarief hij of zij zijn of haar werk doet. Dat is bij de platformbedrijven niet mogelijk. Ondertussen hebben de chauffeurs en bezorgers geen enkele zekerheid en krijgen zij onder meer wachttijden, naar de klant toe rijden, vakantiegeld en vrije dagen niet uitbetaald.

De vakbond wil dat de overheid ingrijpt, maar een wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, wordt al meer dan vijf jaar niet gehandhaafd.

Foto FNV

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond