Deel dit artikel
-

Fon.com wil plek op de Nederlandse winkelschappen

Wifi-bedrijf Fon, waar onder meer Google en Skype miljoenen in investeerden, wil via landelijk opererende elektronicaketens in Nederland haar zelfgemaakte wifi-modems gaan verkopen. De winkelketens, en belangstellende providers, nemen de modems tegen kostprijs af en verkopen die met een kleine winstmarge. Duizend Nederlanders registreerden zichzelf reeds om hun persoonlijke wifi-signaal gratis of tegen betaling te delen met de buitenwereld.

De Nederlandse vertegenwoordiger van het Spaanse Fon, Jan Karel Kleijn, is in gesprek met verscheidene winkelketens om de nu in productie zijnde goedkope wifi-routers in de Nederlandse winkelschappen te krijgen. "We willen het in Nederland serieus aanpakken", zegt hij over de uitrolplannen in Nederland. "Ik ben ook in gesprek met verscheidene Nederlandse internetproviders die mogelijk als wederverkoper op willen treden", aldus Kleijn tegen Emerce.

Internetprovider Xs4all bevestigt in gesprek te zijn met Fon, maar wijdt niet uit over de details. Ook Wireless Leiden staat open voor gesprekken met Fon-vertegenwoordiger Kleijn, zegt hij.

Fon werd in november 2005 opgericht door Martin Varsavsky, een in Spanje woonachtige ondernemende Argentijn. Hij richtte eerder al telecombedrijf Jazztel op en internetportaal Ya.com. Met Fon wil hij een immens netwerk van draadloze modems oprichten waarbij de gebruikers toegang krijgen tot elkaars wifi-signaal. Buitenstaanders dienen te betalen voor wifi-toegang op de gemodificeerde modems.

Internetproviders kunnen profiteren van het Fon-aanbod, houdt Varsavsky hen voor tijdens zijn wervingsacties bij grote internetproviders. Internetproviders die de Fon-routers verkopen, mogen namelijk delen in de inkomsten die hun klanten genereren met de verkoop van betaalde internettoegang. Buitenstaanders betalen 5 euro om 24 uur te surfen op een Fon-hotspot. Als die bezoekende surfer thuis ook een Fon-signaal deelt met de wereld betaalt hij niets of 2 a 3 euro per dag. Dat hangt af van de vraag of de hotspoteigenaar al dan niet geld wil verdienen aan zijn gedeelde signaal.

Een handjevol Europese providers, waaronder enkele in Scandinavië Spanje en Zweden, gingen inmiddels in zee met de Fon.

Eind maart 2006 investeerden onder meer Google en Skype 18 miljoen euro in Fon. Dat geld is mede gebruikt om goedkoop wifi-modems te verkopen via internet. Volgens Jan Karel Kleijn zijn er momenteel 33.000 actieve Fon-gebruikers, internetters die hun signaal met derden delen. Er zijn een kleine 1.000 Nederlanders die meedoen aan de zelf uitgeroepen ´revolutie´.

Momenteel laat Fon 1 miljoen goedkope wifi-modems produceren, onder eigen merknaam. De routers draaien op een speciale versie van Linux in combinatie met Fon-software. De apparaatjes zijn zo klein als een pakje sigaretten. Het bedrijf is volgens Jan Karel Kleijn van plan om die kastjes tegen kostprijs te verkopen, ook aan Nederlandse elektronicaketens. Kleijn heeft weinig moeite hen van het product te overtuigen. De winkels mogen een kleine winstmarge vragen bovenop de inkoopprijs. Fon is het primair te doen om het creëren van bereik. Kopers van dergelijke routers kunnen behalve draadloos internetten ook een persoonlijke homepage maken die enkel bezoekers hun wifi-hotspot kunnen zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond