Deel dit artikel
-

Forse investering in slimme elektriciteitsnetten

Minister Verhagen van Economische Zaken trekt 16 miljoen euro uit voor slimme energie-projecten. Zo wordt het smart grid-project PowerMatching City in de Groningse wijk Hoogkerk voortgezet.

Op negen plaatsen in Nederland worden zogenoemde slimme elektriciteitsnetten of smart grids aangelegd. Door uitwisseling van informatie over het energieverbruik (per huishouden) kan de energievraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Verder bestaat de mogelijkheid tot efficiëntere energieopslag waarmee tevens piekbelastingen kunnen worden opgevangen.

Slimme energienetten zijn nodig voor de overgang naar een energiesysteem met duurzame energiebronnen en bijbehorende decentrale elektriciteitsopwekking. Volgens projectleider Frits Bliek zou het zomaar kunnen dat je de ene dag stroom afneemt van Nuon en de volgende dag van een groep woningen, al naar gelang de prijs. De consument heeft er geen omkijken naar, al hoopt KEMA dat de consument uiteindelijk weer meer inzicht krijgt in het energieverbruik. Dat kan onder meer via internet.

Smart grids zijn voor Nederland een nieuw fenomeen, zeker in Nederland. In opdracht van de Europese Unie heeft KEMA samen met ECN, Essent en softwarebedrijf Humiq al een experimenteel slim energienet gerealiseerd in de wijk Hoogkerk in Groningen onder de noemer PowerMatching City.

Dit project krijgt nu een vervolg met de bestaande partnerpartijen. Ook de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft en de Hanzehogeschool Groningen zullen bij het vervolg betrokken worden.

Bij de andere projecten gaat het onder meer om intelligente lage temperatuur warmte/koudenetten, energiediensten in meerdere woonwijken en bedrijven die worden gekoppeld aan duurzame energievoorzieningen zoals zonnecellen en windturbines. Ook op Texel zal bij 300 huishoudens een energiesysteem getest worden dat eigen vraag en aanbod op elkaar afstemt.

Overigens zijn energiebedrijven ook op eigen houtje bezig met innovaties. Met ingang van 1 januari biedt Essent consumenten de zogenoemde E-thermostaat aan die met een smartphone of tablet-pc op afstand hoger of lager gezet kan worden. De introductie van de E-thermostaat markeert ook de start van de nieuwe productlijn ‘Mijn-E’ van Essent. Op termijn brengt Essent ook producten op de markt waarmee apparaten en verlichting op afstand kunnen worden bestuurd.

In de VS heeft industriereus Siemens deze week het Silicon Valley-bedrijf eMeter overgenomen, dat gegevens uit slimme energiemeters verzamelt en analyseert.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond