Deel dit artikel
-

Fox-IT in versleutelde mobiele telefonie

Het is de oplossing voor Raden van Bestuur tijdens overnamegevechten: een mobiele telefoon die niet afgeluisterd kan worden. Het beveiligingsbedrijf Fox-IT uit Rijswijk demonstreerde deze telefoon op de vakbeurs InfoSecurity in Utrecht.

Het gaat om een Zweedse vinding, de Sectra Tiger XS , die Fox-IT levert voor de Nederlandse markt. Sectra uit Linköping heeft onder meer de NATO als klant.

De cryptofoons zien er uit als kleine palmcomputers, met een monochroom scherm. Aan de apparaatjes wordt door een bedrijf of groep gebruikers een encryptiesleutel van 256 bits toegekend, waardoor alleen communicatie mogelijk is tussen deze apparaten. De cryptofoons communiceren via Bluetooth met een bestaande GSM. "Met normaal GSM-verkeer heb je geen garantie dat je niet afgeluisterd wordt, met deze telefoons wel, zegt Menno van der Marel van Fox-IT.

Cryptofoons zijn al langer op de markt, onder meer van Rohde & Schwarz, die technologie van Siemens gebruikt. Maar volgens Van der Marel levert alleen zijn bedrijf telefoons met dezelfde spraakkwaliteit als een regulier GSM"-toestel. Het voordeel van de Fox-IT-oplossing is bovendien dat de apparaten met bestaande telefoons kunnen worden gebruikt.

Fox-IT hield zich tot voor kort hoofdzakelijk bezig met digitaal rechercheren, zoals het onderzoeken en analyseren van digitale sporen op gewiste harde schijven. Maar nu wil men ook actief worden op het gebied van hardwarematige encryptietechnieken.

Vorige week kondigde Fox-IT aan dat het een deel van de encryptietechnologie van Philips gaat overnemen. Die technologie zou goed genoeg zijn om staatsgeheimen te beveiligen. Met name de Ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zijn gebruikers van geavanceerde cryptografische oplossingen.

Ook levert Fox-IT naast hun huidige Public Key Infrastructure (PKI) producten sinds kort oplossingen voor digitale certificaten die in ASP-vorm worden aangeboden. Daarbij neemt Fox-IT de fysieke en technische beveiliging voor zijn rekening en de klant alleen het functionele beheer. Met digitale certificaten kan elektronische post versleuteld en digitaal ondertekend worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond