Deel dit artikel
-

Franse belastingdienst tegen Amazon: even vangen

De Franse belastingdienst wil 198 miljoen euro aan misgelopen belastingen van Amazon. Het Amerikaanse bedrijf is echter niet van plan te betalen.

Amazon laat zijn Europese verkopen lopen via vennootschappen in Luxemburg. Daar worden alle inkomsten verzameld. In Luxemburg betalen holdings van bedrijven slechts elf procent over hun winst. Lokale afdelingen zoals Amazon Frankrijk, Duitsland of Groot-Brittannië krijgen een jaarlijkse vergoeding toegestopt voor hun geleverde prestaties. Amazon doet dus volop zaken in Frankrijk, maar betaalt er nauwelijks belastingen.

Hoewel de Luxemburgse U-bochtconstructie legaal is, zijn er wel enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan en daar is onenigheid over. De Franse belastingautoriteiten claimen inkomsten over de periode 2006 tot 2010. Amazon wil desnoods naar de rechter.

Amazon moest zich deze week ook verantwoorden voor een Britse parlementscommissie die de belastingperikelen rond Google en Starbucks onderzoekt. Starbucks betaalde vorig jaar geen cent aan de Britse fiscus, ondanks een geschatte omzet van 398 miljoen pond. Amazon wilde de commissie niet vertellen hoe groot de Europese winst was. Ook deed het bedrijf erg geheimzinnig over een aparte holding die boven het Luxemburgse kantoor is geplaatst.

Deel dit bericht

1 Reacties

Wil

Niet alleen bedrijven gebruiken deze routes maar ook Nederlandse eigenaren van bedrijven. Het is legaal maar het gevolg is dat ze in Nederland zo goed als geen inkomstenbelasting betalen en dus recht hebben op zorgtoeslag etc. Ook komen zij bij het CBS alleen voor als mensen met een laag inkomen terwijl ze een zeer groot vermogen hebben. Zolang we de echte rijke (ondernemingen en ondernemers) op deze wijze de belastingen laten ontwijken zal er nooit iets terechtkomen van eerlijke lastenverdeling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond