Deel dit artikel
-

Free Record Shop vraagt faillissement aan

Winkelketen Free Record Shop vraagt faillissement aan om een doorstart te kunnen maken. Alle 141 winkels blijven vooralsnog open.

Het personeel is volgens De Telegraaf vanmiddag op de hoogte gebracht, onder meer door oprichter Hans Breukhoven persoonlijk. ‘Het is kansrijk dat er winkels van Free Record Shop in het straatbeeld blijven bestaan’, stelt de directie in een verklaring.

Los van de slechte economische omstandigheden zou een belastingschuld de oorzaak zijn. De problemen begonnen enkele weken terug toen kredietverzekeraars Euler Hermes en Atradius de geldkraan dichtdraaiden en huisbankier Rabobank niet bereid was bij te springen.

Investeringsmaatschappij ProCures, die vorig jaar al Selexyz en De Slegte overnam, wilde Free Record Shop overnemen, maar verlangde van de verhuurders van de winkelpanden en toeleveranciers van Free Record Shop dat zij zich flexibel opstellen. Het bedrijf wilde begin deze week geen toelichting geven toen Emerce belde, maar ging er van uit dat er ‘binnen enkele weken’ nieuws zou komen.

Bij de Nederlandse organisatie werken 755 medewerkers. De winkels in België vallen niet onder het faillissement.

Nagenoeg alle traditionele platen- en entertainmentwinkels leggen momenteel het loodje. Eerder deze maand werd bekend dat de laatste fysieke winkel van Boudisque zou gaan sluiten.

In oktober 1971 opende Hans Breukhoven, kelner bij de Holland Amerika Lijn, zijn eerste Free Record Shop aan het Broersveld te Schiedam. De eerste poging om filialen te openen mislukte, maar uiteindelijk werd de formule in een deel van Europa uitgerold.

Het bedrijf heeft nooit een geslaagde transitie naar online gemaakt, ondanks een aantal pogingen. In 2010 stapte men wederom in de markt van online muziekverkoop, in een samenwerking met Target Media. Vorig jaar nam ECI de exploitatie van Freerecordshop.nl en Freerecordshop.be over. Vermoedelijk heeft vooral bol.com een belangrijk deel van de omzet van Free Record Shop afgesnoept.

Mocht Free Record Shop definitief omvallen, dan zullen labels en distributeurs dat direct merken, zo vertelde Dick van Dijk van Plato vorige maand nog aan 3voor12.

Deel dit bericht

2 Reacties

Roy

FreeRecordShop had een notoir slechte, dure en inflexibele IT backoffice (ERP, etc), waardoor iedere andere activiteit een lastige exercitie werd. Daarnaast heeft het bedrijf niet geanticipeerd op veranderend koopgedrag. Het heeft lang lang geworsteld met online en toen FRS eindelijk online was, bleek haar oplossing achterhaald, inflexibel en brak (logisch met die backoffice). Kernfout is misschien wel dat ze online wilde vechten tegen de grote jongens. FRS heeft zich nooit gerealiseerd dat ze meer lifestyle dan plaatjes verkocht en had online wellicht moeten aanhaken bij een pure play (affiliate van iets) en het offline assortiment radicaal moeten aanpassen gericht op die lifestyle. Meer vinyl, combinatie met kiosken of bijzondere giftshops ligt voor de hand. Expo was een goeie stap, maar gebrek aan integratie killde daar de synergie. En dan is daar nog de onhandige beslissing om Van Leest, het FRS merk voor ‘kenners en puristen’, te killen om daarmee afscheid te nemen van een doelgroep die juist iets extra’s bracht, waarvoor kostprijs wellicht iets minder interessant was en waarmee FRS nog iets onderscheidends had.

Paul Haarman

@Roy: Ik denk dat je in grote lijnen de oorzaken voor het faillissement goed beschrijft. Al bij al vind ik het enorm spijtig dat een echt ondernemersbedrijf wat toch zeer vele jaren uitstekend is geleid door Hans Breukhoven ter ziele is gegaan. Ik hoop en verwacht wel een doorstart na faillissement, misschien iets voor Hans zelf? Met een nieuwe start, volledig gericht op internet moet dat lukken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond