Deel dit artikel
-

Fujifilm brengt 3D-printen naar consument

Fujifilm Australia overweegt kiosken uit te rusten met 3D-printers. Consumenten kunnen daar dan hun eigen driedimensionale voorwerpen laten maken.

3D-printers zijn gebaseerd op het FDM (fused deposition modelling)-proces, waarbij laag voor laag het digitale ontwerp uit vloeibaar kunststof wordt opgebouwd. In de jaren negentig werd die technologie gebruikt door bedrijven om snel prototypes te ontwikkelen.

Inmiddels zijn er diverse businessmodellen bedacht rond 3D-printers. Sommige bedrijven leveren 3D-printingdiensten, zoals het Nederlandse Shapeways, dat inmiddels naar de VS is verhuisd. Shapeways biedt op internet standaardmodellen aan die gepersonaliseerd kunnen worden.

Het Nederlandse Leapfrog wil juist 3D-printers aan eindgebruikers leveren. Die kunnen dan op hun computer in drie dimensies voorwerpen ontwerpen.

Fujifilm wil de technologie nog dichter naar consumenten brengen. Woordvoerder Michael Mostyn zegt dat men zijn bestaande infrastructuur wil innoveren en een gepersonaliseerde 3D-cadeaushop tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Over de plannen zijn nog geen details bekend.

Deel dit bericht

3 Reacties

Remko

Dit wordt de 3e industriële revolutie! Er wordt al aan machines gewerkt waarbij verschillende materialen in 1 ontwerp verwerkt kunnen worden.

Deze nieuwe techniek gaat een heel ander licht werpen op lage lonen landen! Die bestaan voor een groot deel van de productie straks gewoon niet meer!

Marcel

Hi Remko,

Enig idee welke machines/ wie er werkt aan een “multimateriaal in 1 model” printer werkt?

Marijke

In blijde verwachting. Hoop dat de bevalling niet al te lang op zich laat wachten. Laat nu in Engeland afdrukken, hartstikke duur en je hebt er geen enkele invloed op. Panoramaformaat bv. kan alleen worden afgedrukt met witte rand onder en boven, of uit verhouding getrokken. In China kosten 3D prints € 1,= en dat is dan commercieel!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond