Deel dit artikel
-

Gamesontwikkelaars: ga multiplatform!

Gamesontwikkelaars dienen zich op meerdere platforms te richten anders verliezen ze omzet. Die waarschuwing gaf Peter Warman van Newzoo gisteren op het congres Game in the City in Amersfoort.

Volgens Warman is de markt voor games aan grote veranderingen onderhevig. Werden games eerst vooral op televisie en computer gespeeld, tegenwoordig dienen ontwikkelaars ook rekening te houden met smartphones en tablets. Alleen al in Nederland worden dagelijks 79.000 iPhones games en 61.000 iPad games gedownload. Warman: “Kleine jongens die zich op deze markten richten, knallen van de ene dag op de andere omhoog. Wie deze markt niet meepakt, mist de boot.”

Smartphones en tablets zijn als personal screens erg belangrijk, omdat ze het gat in het tijdverdrijf van consumenten vullen. Ze worden op andere momenten en locaties gebruikt dan de klassieke gameconsole zoals de XBox. Dat blijkt vooral uit gegevens over de Amerikaanse markt. Er is een forse groei merkbaar in games dankzij mobiele apparaten. Warman: “Amerikaanse gamers geven ook meer geld uit, maar aan games op verschillende apparaten. Heb je een klant op een enkel apparaat, dan heb je bij wijze van spreken maar een deel van de potentiële omzet binnen.’

In Nederland gaan de ontwikkelingen minder hard, omdat hier al veel games worden gespeeld. Vooral gratis games zijn geliefd. Sommige van deze games brengen door betaalde levels en andere extra’s vaak meer geld op dan puur betaalde games.

Warman merkt wel grote terughoudendheid van de kant van investeerders. Het recente Zynga-debacle is volgens Warman hoofdzakelijk toe te schrijven aan de beursgang en de verwachtingen bij beleggers. “Die begrijpen de markt niet. Zynga is niet alleen Facebook uitgever, ze behoren tot de top-5 van makers van mobiele games, maar dat is blijkbaar niemand opgevallen.”

Serge van Schie van Microsoft schetste gisteren in de Rijtuigenloods in Amersfoort een heel andere trend. De XBox ontwikkelt zich volgens hem steeds meer tot een entertainmentplatform. Een XBox-versie van het Amerikaanse Sesamstraat biedt volle interactie met de kijker, zeker als de spelcomputer wordt gekoppeld aan de Kinect. De kijkende kinderen worden onderdeel van de kijkervaring. Microsoft Nederland kondigde gisteren al een samenwerking aan op dit gebied met Eredivisie Live en RTL.

Een belangrijke ontwikkeling is ook games in de gezondheidszorg, onder meer voor revalidatiedoeleinden of als training. Chirurgen die games spelen zijn vaak wat handiger met hun instrumenten.

Het bedrijf IJsfontein ontwikkelde een game die zich afspeelt op een afdeling spoedeisende hulp van een gemiddeld provinciaal ziekenhuis. In de game heeft de speler alle middelen en apparatuur tot zijn of haar beschikking die aanwezig zijn op een normale SEH. Wanneer een level is uitgespeeld krijgt de speler uitgebreide feedback over alle kritieke beslissingen en bijkomende, aanbevolen handelingen. Het spel wordt ingezet als verplicht onderdeel van het medisch curriculum binnen de opleidingen van het Erasmus MC en binnenkort waarschijnlijk in nog een aantal ziekenhuizen en opleidingen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond