Deel dit artikel
-

Gartner: Verkoop smartphones daalt voor het eerst

In het vierde kwartaal van 2017 werden 408 miljoen smartphones verkocht wereldwijd. Dat is 5,6 procent minder dan een jaar geleden. Dat is een primeur volgens onderzoeker Gartner. Niet eerder zag het een dáling in de verkoop van het aantal smartphones.

Gekeken naar ontwikkelingslanden is de verklaring voor het uitblijven van groei eenvoudig. Telefoonkopers houden hun huidige toestel langer omdat nieuwe generaties mobieltjes weinig nieuwigheden meer bieden. Ze hebben allemaal een geavanceerd besturingssysteem, goede camera’s en kunnen overweg met 4G-netwerken. “De verwachtingen zijn hoog, de echt vernieuwingen blijven uit”, aldus Gartner.

Slechts twee toestelfabrikanten zagen het aantal verkochte toestellen in de laatste drie maanden van vorig jaar nog stijgen: Huawei en Xiaomi. Beide merken zijn overigens niet verkrijgbaar in de VS, wat een dempend effect heeft op de potentiële verkoopaantallen. Samsung en Apple zijn, met respectievelijk 74 en 73 miljoen verkochte toestellen, de grootste fabrikanten. Hun marktaandelen: achttien en zeventien procent.

Over heel 2017 genomen nam het aantal verkochte smartphones nog wel toe: met 2,7 procent tot 1,5 miljard.

Android heeft onder de nieuw verkochte toestellen een marktaandeel van 86 procent, iOS veertien procent.

De dalende verkoopcijfers voor telefoons zijn niet per se slecht nieuws, al zal de verzamelde telecommarkt er volgende week in Barcelona niet omheen kunnen. Het is onmiskenbaar dat er minder smartphones zijn verkocht, maar tegenwoordig zijn telefoons en computers niet de enige toestellen met ingebakken internetaansluitingen. Televisies, auto’s en toestellen als Amazon Echo en Google Home staan nu ook op de menukaart, al liggen die typisch niet in de schappen bij de KPN’s, T-Mobiles en Vodafones maar bij de elektronicawinkels.

De huidige vormfactor van de mobiele telefoon, een apparaat met een aanraakscherm, is tien à elf jaar oud (iPhone 2007, Android 2008). Tien jaar daar weer voor werden in Nederland en veel andere landen de eerste GSM-licenties geveild en ontstond de markt voor ‘draagbare telefoons’.

Foto: Andy Atzert (cc)

Dit bericht is 12 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond