Deel dit artikel
-

De gebakken lucht van Xpose Protocol

Het team achter de token Xpose heeft aangekondigd dat ze half december de strategie voor de komende tijd gaan toelichten. Het team spreekt via Telegram berichten tegen dat het initiatief wordt opgedoekt. Maar de houders van de munt blijven sceptisch.

Het nieuws dat Ajax-directeur Marc Overmars zijn (onbezoldigde) werkzaamheden voor het omstreden cryptovalutabedrijf Xpose Protocol per direct heeft neergelegd kwam hard aan bij de beleggers van Xpose. Overmars werd dit voorjaar gepresenteerd als het boegbeeld van Xpose Protocol.

Het initiatief kende toch al geen gelukkige start. De token werd dit voorjaar weliswaar met veel tamtam gelanceerd, inclusief bekende influencers, maar bleef schimmig. De oprichters hielden zich schuil, er was geen white paper met plannen voor de lange termijn en er verschenen vrijwel meteen cynische commentaren. Bert Slagter, verbonden aan de website LekkerCryptisch, sprak zelfs van ‘één grote scam’. ‘Ze zetten influencers in om hype te creëren, zodat veel mensen instappen, deden beloftes die te mooi waren om waar te zijn.’

De koers liep heel snel op, maar kelderde even snel. Na een zogenoemde swap volgde een tweede poging die ook al mislukte. Via Telegram melden houders dat ze forse bedragen hebben verloren, variërend van 10.000 tot 23.000 euro.

Voor de geheimzinnigheid rond Xpose is wel een verklaring. Er zijn volop aanwijzingen dat de Drentse game-ondernemer Vasco Rouw en rapper Boef de drijvende krachten achter Xpose zijn. Beiden zijn geobsedeerd door snel rijk worden. Via hun Millionaires Club helpen ze anderen om ‘je mindset te verbeteren en te werken aan jouw financiële vrijheid.’

Ralph de Geus, een van de eigenaren van kledingmerk Balr, socialmediapagina 433 en Wannahaves, liet eerder dit jaar aan Quote weten dat hij door Rouw was benaderd met het plan voor een cryptomunt. Zelf had De Geus geen enkele ervaring met cryptomunten; verhalen over de bitcoin intrigeerden hem wel.
De Geus wist voormalig Barcelona-speler Ivan Rakitić, een persoonlijke vriend van de Nederlander, aan de munt te binden. Zo kreeg Xpose alsnog een internationaal tintje.

Het is ook wel duidelijk waarom Xpose (snel) van de grond moest worden getild. 2021 is het jaar waarin de zogenoemde altcoins (alternatieven voor de Bitcoin) een ware opleving beleefden. Dat begon toen Tesla-baas Elon Musk begin dit jaar de koers van de Dogecoin, een munt die gebaseerd is op een meme van een Shiba-Inu hond, omhoog twitterde. Dogecoin was bedoeld als grap, maar werd een ‘serieuze’ investering.

Maar als je bekende sporters als topschaatser Kjeld Nuis en Ajax-topman Overmars voor je karretje spant, trek je veel aandacht. Ook van sceptici. Die zich vooral verbaasden over het ontbreken van een white paper (lees: meerjarenplan).

Het white paper kwam er deze zomer alsnog, maar wordt gekenmerkt door dezelfde vaagtaal die ook de lancering kenmerkte. Er staat het nodige in over de irritatie rond online advertenties en hoe elke banner iedere hoek van het web vult en dat de sector beter kan worden bediend door influencers: ‘Hoewel hoogwaardige reclameproducties en traditionele marketingcampagnes in online en offline kanalen voor veel merken onmiskenbare waarde blijven genereren, is in het huidige medialandschap de meest geconsumeerde digitale media afkomstig van kanalen die worden gehost op sociale netwerken en worden beheerd door individuen of groepen die authentieke, vermakelijke en boeiende inhoud creëren.’

Maar welke rol Xpose precies gaat spelen om merken te helpen wordt niet duidelijk gemaakt. Er staat letterlijk dat andere merken Xpose zullen gaan promoten. Het had een parodie kunnen zijn, net als Dogecoin.

Dat de communicatie van XPose eind september stopte, kwam niet als een verrassing. Een kritische uitzending van het consumentenprogramma Radar maakten beleggers kopschuw.

Zelfs als Radar Rouw om een reactie vraagt volhardt de ondernemer nog steeds in zijn rol van adviseur. Het project is volgens Rouw begin dit jaar gestart en ‘betrokkenen hebben vrij vroeg gevraagd of ik een adviserende rol wilde spelen. Ik geloof in de toekomst van de blockchaintechnologie.’

Rouw ontkent tegenover Radar dat de koers kunstmatig is opgedreven. ‘De manier waarop de koers zo heeft kunnen stijgen en dalen heeft mijns inziens te maken met toenmalige marktsituatie van altcoins, en omdat men positief is over het concept van Xpose. Er speelde op dat moment zoveel verschillende factoren die koers zowel positief als negatief konden beïnvloeden. Daarnaast zijn er door de ontwikkelaars, adviseurs of inspirators geen verkopen gedaan voor eigen gewin.’

Rouw erkent dat het project technisch niet op orde was. ‘Voor mij als adviseur was het ook super frustrerend om te zien dat er meerdere technische fouten werden gemaakt. Dit geeft op korte termijn een negatief sentiment.’

Eind oktober werd nog een Telegram-groep met de veelbelovende naam Xpose Protocol Positief opgericht waar eigenaar Henk Willems zijn achterban (zes leden) moed probeert in te spreken: ‘Mooie stabiele koers. Alles komt goed!’. Maar in andere groepen is de stemming negatief, en is er vooral ergernis over het gebrek aan transparantie. ‘Admins reageren gewoon niet, wat een oplichters bende, zo krijg je idd fud. Mij zijn jullie challaz xpose.’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) concludeerde een dezer dagen dat een niet onaanzienlijk deel van de Nederlandse beleggers veel te veel risico neemt. De toezichthouder signaleert dit ‘suboptimale handelsgedrag’ bij 32 procent van de beleggers.

Deze groep heeft de neiging tot overreactie op prijsschommelingen, waardoor ze meer gaan handelen en hogere kosten maken. Ook te weinig spreiden of een portefeuille met veel risicovolle producten zoals crypto’s of CfD’s, leidt meestal tot een lager rendement.

De AFM wil ook onderzoeken of beleggingsapps dit gedrag in de hand werken.

Deel dit bericht

6 Reacties

Moniek

Het feit dat jullie niet eens de naam weten van de ‘Drentse Game ondernemer’ zegt denk ik genoeg over hoeveel jullie feitelijk weten over dit project. Deze hardwerkende ondernemer, die veelal geld geeft aan mensen die t heel hard nodig hebben en altijd de tijd en energie over heeft om anderen te helpen heet geen Victor. Als jullie er iets over willen publiceren, Doe je huiswerk dan ook goed!

Jan Libbenga

In die ene zin had natuurlijk Vasco moeten staan, maar dat doet vrees ik weinig af aan de brede kritiek op dit project.

Leon

Moniek, dat Vasco soms goede dingen doet, maakt hem nog geen moderne Robin Hood. Vasco Rouw heeft hier gigantisch misbruik gemaakt en geld verdiend over de rug van veel jonge mensen die veel van hun spaargeld kwijt zijn. Dat gaat verder dan mismanagement, alles riekt naar oplichting.

Erik

Vasco en Boef zijn allebei boeven! Zelf heb ik een paar honderd verloren maar ik ken mensen die er serieus in hebben geloofd en 10-25K zijn verloren. Inmiddels is Xpose verdwenen van CoinMarketCap en is het dagvolume en de marketcap 0,00 Euro

Marco

Sneu voor de mensen die hun zuur verdiende geld kwijtgeraakt zijn echter ze zouden beter moeten weten….. easy money bestaat niet zonder risico’s. Misschien volgende keer 2x nadenken als er een vage rapper of andere snelle jongens met mooie verhalen je gouden bergen beloven…. Check Palm Invest, check jaren geleden de teakhouten plantages en zo zijn er nog genoeg schimmige connecties. Zelfs de banken destijds met hun ABC-spaarplannen. Al je inleg verdween gewoon aan kosten.

Willem Wunderink

Ja, dat is nu eenmaal de kern van de crypto-mania: er wordt gesproken over ‘investeerders’, maar dat klopt natuurlijk helemaal niet, het zijn ‘gokkers’!
Cryoptomunten zijn een goede gelegenheid om snel geld te verdienen (vooral voor degenen die ze opzetten dan) en snel geld te verliezen.
Als je de gok neemt om geld op zo’n speculatief systeem in te zetten moet je niet janken als je je geld verliest.
Als je geen geld wilt verliezen moet je ook niet naar het casino gaan.
Hetzelfde laken een pak.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond