Deel dit artikel
-

‘Gebruik AI bespaart 170 miljard euro in gezondheidszorg’

Door kunstmatige intelligentie in de Europese gezondheidszorg toe te passen, kan er in tien jaar tijd meer dan 170 miljard euro worden bespaard. Alleen al de inzet van kunstmatige intelligentie bij de aanpak van een maatschappelijk probleem als kinderobesitas kan 90 miljard euro opleveren, stelt accountants- en advieskantoor PwC.

Kunstmatige intelligentie stelt sneller een diagnose dan een arts, omdat het vliegensvlug een enorme database kan scannen. Ook kan het verwachte scenario’s berekenen en zo de dokter én de burger of de patiënt bijstaan in het nemen van beslissingen.

PwC onderzocht drie gezondheidsvelden: kinderobesitas, dementie en borstkanker. Winst valt vooral te behalen doordat artsen diagnoses eerder en doeltreffender kunnen stellen, doordat behandelingen nauwkeuriger kunnen worden afgesteld, en doordat patiënten worden ondersteund bij voorkomen, behandelen en genezen.

De totstandkoming van deze besparingsmogelijkheden zit niet alleen in lagere zorgkosten. De productiviteit van mensen met een gezond gewicht ligt hoger en deze groep kent een relatief laag ziekteverzuim.

Toch is er nog een lange weg te gaan naar de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg. Er is een aantal uitdagingen. Zo brengt de technologie een paar ethische dilemma’s met zich mee, zoals privacyvraagstukken. Verder vraagt kunstmatige intelligentie in de zorg om grote investeringen, omdat de technologie pas echt loont als het op grote schaal in ziekenhuizen wordt toegepast.

Vanwege deze uiteenlopende uitdagingen, is ook gebalanceerd beleid belangrijk. De overheid moet volgens het adviesburesu een paar voorwaarden scheppen rond het verzamelen, opslaan en gebruik van data. Tevens moet er worden gekeken naar een compensatiemodel: wie krijgt betaald voor het opbouwen van de databases, en wie mag er dan op welke voorwaarden gebruik van maken.

Volgens onderzoek van het in analytics gespecialiseerde bedrijf SAS bevindt de invoering van AI zich echter bij alle bedrijven, ongeacht de sector, in de beginfase of zelfs nog maar in de planningsfase. Gebrek aan vaardigheden is een van de oorzaken, al is 28 procent van de respondenten wel van plan om datawetenschappers aan te trekken. Ethische kwesties werden als de op één na grootste uitdaging genoemd.

Onder de noemer Innovation in cure, care & technology organiseren Skipr en Emerce half november wederom eHealth Convention. Kaarten hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond