Deel dit artikel
-

Gebruikers ontevreden over iPhone-app Marktplaats

De iPhone-applicatie van Marktplaats krijgt op een schaal van 0 tot 10 met moeite een 3. Negen van de tien beoordelingen in de iTunes App Store zijn zwaar onvoldoende.

De scorelijsten in de App Store zijn onverbiddelijk voor Marktplaats.nl. Hoeveel Nederlanders het programma installeerden is niet te herleiden. Het aantal recensenten wel. Een kleine 300 iPhone-bellers gaf een reactie.

Slechts twee dozijn gebruikers geven de Marktplaats-app een dikke 10. Bijna 250 anderen zijn het daar volstrekt mee oneens. Zij geven 1 ster (215 mensen) of 2 sterren (29 mensen).

Enkele reacties: “Hoe moet ik in vredesnaam een bod plaatsen?” en “Dit is er een in de categorie Doe-het-dan-niet” en “De niet officiële app is tien keer beter”.

Met de niet officiële versie verwijst de laatste recensent naar Marktplaats App van het bedrijf Mediabunker.

Navraag bij Marktplaats.nl leert dat de officiële applicatie afgelopen donderdag werd gelanceerd. De woordvoerster: “We hebben gesloten eerst een basisversie te lanceren en daarna op basis van de feedback van gebruikers te doorontwikkelen. De releases zullen elkaar snel opvolgen. Deze applicatie”, versie 1.0 “is in twee weken ontwikkeld door onze eigen technici”.

Hiermee kiest Marktplaats een ander ontwikkelproces dan gebruikelijk. Veranderingen op de website worden meestal eerst getest bij een kleine groep gebruikers en daarna grondig geëvalueerd. Bij de mobiele versie kiest men voor snel maken, releases, bijschaven en opnieuw publiceren. Dat is een gebruikelijke werkwijze onder mobiele ontwikkelaars.

“We willen graag dat mensen meepraten en -denken in de ontwikkeling. Daarom kiezen we eerst voor het iPhone-platform. Als de wensen van onze gebruikers helder zijn, dan kunnen we overwegen ook software voor andere platformen te maken“.

Eind april, bij de presentatie van de kwartaalcijfers van eBay, bleek dat het moederbedrijf van Marktplaats veel verwacht van mobiele handel. De schatting is dat de mobiele handel via eBay dit jaar met een factor 2,5 groeit tot 1,5 mijard dollar. Dat zou beteken dat tot 3 à 5 procent van de gerealiseerde handel via de mobiele telefoon plaatsvindt

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Dirk-Jan

Om eerlijk te zijn is de app ook een doorn in mijn oog, ik snap niet dat Marktplaats geen bestaande developers heeft benaderd met de vraag om mee te denken over de applicatie en om misschien testwerk te verzetten. Het is inderdaad cultuur om bij te schaven en door te ontwikkelen maar dat is wat anders dan het los laten van een ronduit matige app.. Eenmaal verwijdert van de iPhone betekend: nooit meer er op. Anyhow, mijn advies aan marktplaats: benader een developer en gebruik hem/haar als sparrings-partner. Wij doen dit soort trajecten regelmatig met klanten..

Jochem Vroom

Grappig dat Marktplaats nu al zo'n 2 jaar met alle innovaties de plank misslaat. Eens moet het toch lukken zou je denken.

jerry lieveld - mobtzu

Bij apps is het belangrijk dat je goed nadenkt over de gebruikservaring en wat de minimale set aan functionaliteit moet zijn om de app meer dan 1 keer te gebruiken. Dat betekent in dit geval dat snel zoeken, ontdekken/filteren, bewaren en bieden/aankopen. Persoonlijk denk ik dat de app een betere start had gehad als marktplaats niet vanuit techniek was begonnen maar vanuit user experience en het ontwerpen van een (mobiele) service.  Mijn advies aan Marktplaats zou ook zeker zijn om voor de volgende release iets meer tijd te nemen en de app van de grond af opnieuw te ontwerpen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond