Deel dit artikel
-

Gelukt en mislukt in 2013

Het lanceren van nieuwe producten en diensten blijft een tombola, zo maakte ook 2013 weer duidelijk. Samsung maakte dit jaar niet de beste Androidtelefoon, en de budgettelefoon van Apple sloeg niet aan. Facebook Home en Twitter Music? Alweer zo goed als vergeten. Tijd om de balans op te maken.

Gelukt in 2013

Tesla
Het nieuws over een uitgebrande Model S heeft kopers niet afgeschrikt. 2013 was het jaar voor de fabrikant van elektrische auto’s en zijn oprichter Elon Musk. In Nederland opende het bedrijf het Europese hoofdkantoor en een showroom in de Amsterdamse PC Hoofdstraat. Geen moment te laat. Van alle nieuwe auto’s die dit jaar in Nederland zijn verkocht, heeft 1 op de 23 een stekker. Maar alleen de Tesla zit vol moderne techsnufjes.

iPad Air
De beste iPad ooit, zo luidde het oordeel over de alweer vijfde tablet van Apple. Die zo dun en licht is, dat hij een aparte naam kreeg. Met de iPad Air betreedt Apple het 64-bit tijdperk voor tablets. Daarmee is het bedrijf nu nog de eerste en enige.

Yahoo
Marissa Mayar lijkt Yahoo te hebben betoverd. De laatste kwartaalcijfers waren misschien wat teleurstellend, maar dit is een internetbedrijf dat volop in beweging is. Het kocht Tumblr, naast een ontelbare hoeveelheid startups, en wist Katie Couric als nieuwsvrouw binnen te halen. Een mediagigant in wording? De klapper moet nog komen als de Chinese gigant Alibaba volgend jaar naar de beurs gaat. Daarin heeft Yahoo namelijk een fors aandeel.

Windows Phone
Windows Phone rukte verder op dit jaar, maar wel volledig dankzij het bedrijf dat inmiddels in handen van Microsoft is gekomen: Nokia. Nokia is ongeveer de enige fabrikant van Windows Phone-smartphones. Het marktaandeel bedraagt daardoor 92 procent. De Lumia 520 is veruit het populairst. Windows Phone is intussen ook het derde mobiele OS na iOS en Android, mede doordat BlackBerry marktaandeel heeft ingeleverd.

3D-printers
Er valt geen 3D-printer aan te wijzen die er dit jaar qua verkoop echt uitsprong, maar 3D-printers in het algemeen deden het goed in 2013.  Volgens Credit Suisse zijn er dit jaar zeventigduizend van verkocht en er waren een paar opvallende overnames, zoals die van MakerBot door branchegenoot Stratatys. HP omarmde als eerste gevestigde leverancier de 3D-printer. ABN AMRO noemt 2013  het ‘scharnierjaar’ voor 3D-printen in de consumentenmarkt.

Google Nexus 5
De beste Android-telefoon van het afgelopen jaar, oordeelden kenners. Dat kwam vooral door de aantrekkelijke prijs van 399 euro van het samen met LG vervaardigde toestel. De Nexus 5 was ook meteen de eerste smartphone die Android 4.4 draaide. Op de tweede plaats in veel polls eindigde de HTC One, maar met HTC gaat het niet goed.

XBox One/Playstation 4
Wellicht is het de laatste keer dat Microsoft en Sony ouderwetse spelcomputers op de markt brengen, maar gamers waren er klaar voor. De XBox One en de PlayStation 4 waren met kerst zeer gewild. Sony claimt 2,1 verkochte exemplaren wereldwijd, maar Microsoft eindigt daar met 2 miljoen niet ver onder.

Google Chromecast
Googles Chromecast stond dit jaar bovenaan in de hitlijsten Elektronica bij Amazon.com, nog boven de Kindle-tablets. Chromecast is een dongel die in de HDMI-poort van het tv-toestel moet worden gestoken. Met behulp van een Android- of iOS-app kun je je YouTube, Netflix, Hulu of Google Play Music afspelen. Chromecast is formeel alleen nog in de VS verkrijgbaar, maar komt volgend jaar in meerdere landen. Move over, Apple TV?

WhatsApp
De mobiele chatapp zette zijn opmars onverminderd voort en heeft nu vierhonderd miljoen actieve gebruikers. Het aantal  gebruikers is de afgelopen maanden met ruim een derde gestegen. Afgelopen september liet WhatsApp weten dat er per dag 31 miljard berichten worden verwerkt. Hiermee is de dienst groter dan het sociale netwerk Twitter. 2013 was sowieso het jaar van de chatapps, zij het dat rivalen als WeChat vooral in specifieke landen aanslaan.

Snapchat
Apps voor een praatjeplaatje waren dit jaar populair onder tieners. Niet alleen Instagram profiteerde daarvan, de absolute topper is Snapchat, waarmee je kunt kletsen met verdwijnende foto’s. Dagelijks worden vierhonderd miljoen berichten verstuurd door dertig miljoen actieve maandelijkse gebruikers en de app zou ruim zestig miljoen keer zijn gedownload, waarmee het al groter is dan toen Instagram door Facebook werd gekocht. Kanttekening: er wordt (nog) geen cent aan verdiend.

Mislukt in 2013

MySpace
De herlancering van het inmiddels nagenoeg vergeten MySpace moest een groot succes worden en Justin Timberlake het nieuwe gezicht van het sociale netwerk. Maar de make-over viel slecht, ook al omdat het bedrijf alle oude content zomaar had verwijderd, zonder gebruikers daarover in te lichten. Sommigen dreigden zelfs met rechtszaken.

Twitter Music
Als een ding duidelijk is geworden dan is het dat internetgebruikers Twitter niet direct associëren met muziek. De app voor het ontdekken van nieuwe muziek Twitter Music kwam niet van de grond en de man achter de app was na zes maanden alweer vertrokken. Muziek ontdekken gaat eigenlijk veel beter via diensten als Spotify.

BlackBerry Z10
Het toestel had de Canadese fabrikant uit het slop moeten trekken, maar het tegenovergestelde gebeurde. Wellicht was het imago al te zeer beschadigd en waagden klanten zich liever niet aan een toestel met een onbestemde toekomst. De laatste kwartaalcijfers bevestigden wat velen al hadden gevreesd: BlackBerry verkoopt vooral nog oudere modellen.

Facebook Home
Er werd een speciale persconferentie aan gewijd, Facebook Home. CEO Marc Zuckerberg was ervan overtuigd dat Android-gebruikers hun mobiele telefoon zouden willen ombouwen tot een Facebooktelefoon. HTC was de eerste fabrikant die de grafische schil lanceerde op een speciale editie van de telefoon, maar daar is het blij gebleven. Na een maand bleef het aantal installaties op ongeveer een miljoen blijven steken.

Windows 8
Langzamerhand wordt duidelijk dat Windows 8 niet het succes is geworden dat Microsoft ervan had verwacht. Uit recente cijfers van NetApplications blijkt dat Windows 7 vier keer zo hard is gegroeid als zijn opvolger. Windows 8 heeft een marktaandeel van 9,3 procent. De tegenvallende pc-verkopen hielpen niet echt, maar erger is dat ook de Windows 8-tablets niet aanslaan, met name Microsofts eigen Surface tablet. Mogelijk wordt het beeld volgend jaar iets positiever als Microsoft de ondersteuning voor Windows XP stopzet.

Apple iPhone 5C
Of het inderdaad een commerciële flop is, zal moeten blijken als Apple begin volgend jaar de kwartaalcijfers openbaart, maar de eerste aanwijzingen zijn dat de budgetvriendelijke iPhone 5C niet is aangeslagen. Het is vermoedelijk een perceptieprobleem, het toestel is te duur voor een budgettelefoon en Apple-fans geven de voorkeur aan de slechts honderd euro duurdere 5S.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond