Deel dit artikel
-

Gemeente Amsterdam start openbare aanbesteding voor .amsterdam

De Amsterdamse failliete uitgeverij HUB is de exclusieve exploitatie van het topleveldomein .Amsterdam definitief kwijtgeraakt. De gemeente Amsterdam is een openbare aanbesteding gestart.

In april 2012 heeft de Gemeente Amsterdam het topleveldomein .Amsterdam aangevraagd bij ICANN. Een eigen topleveldomein voor Amsterdam maakt het mogelijk om internet- en e-mailadressen te creëren die eindigen op .Amsterdam, zoals www.hotel.amsterdam, www.fotojansen.amsterdam, of reservations@bike.amsterdam.

HUB-uitgever Paul Molenaar sleepte daarop de concessie binnen en bracht het onder bij de uitgever van computerbladen HUB. Die ging eerder dit jaar failliet.

Het alleenrecht op de exploitatie, binnen de regels die door beheerorganisatie ICANN zijn gesteld, geldt voor tien jaar. Als tegenprestatie voor het exploitatierecht dient de exploitant afdrachten aan de gemeente te betalen.

De nieuwe exploitant onderhoudt contracten en contacten met domeinnaam-registrars en verkoopt dus zelf geen domeinnaamregistraties aan eindgebruikers. Wel krijgt de exploitant het voorrecht om een aantal daartoe voorbehouden mooie .Amsterdam domeinnamen, waaronder hotel.amsterdam, via bijvoorbeeld een veiling te verkopen.

De gemeente zoekt een concessiehouder met kennis van de Metropoolregio Amsterdam, een goede visie op promotie van het .Amsterdam TLD en voldoende begrip van de wereld van domeinnaam-registrars.

Voor de technische exploitatie van het topleveldomein heeft de gemeente een contract gesloten met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Op 24 januari 2014 sluit de inschrijving.

Deel dit bericht

1 Reactie

M. Roelofs

Meest briljante (of noem het schrijnende) is het gegeven dat de gemeente Amsterdam ook nog eens 140.000 euro BETAALDE aan Hub. Das knap vakmanschap van Paul geweest.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond