Deel dit artikel
-

Gemeenten willen per app stemmen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar willen vijf gemeenten in het land het stemmen per app gaan faciliteren.

Met de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon en Lingewaard werkt de gemeente Molenwaard aan zo’n applicatie, schrijft het AD. De app moet voor de zomer gereed zijn, zodat hij het najaar getest kan worden.

Burgers zullen door de app eerder gaan stemmen, denken de gemeenten. ‘Er zijn (jongere) kiezers die nu niet stemmen omdat de manier waarop dat gebeurt, met een stemformulier, een rood potlood en stemhokje, niet aanspreekt, niet past in het werkschema of als omslachtig wordt ervaren’, aldus Jan Meijsen, strategisch informatieadviseur van de gemeente Molenwaard.

Er zal wel toestemming voor verleend moeten worden. Op dit moment is volgens de wet echter alleen stemmen op papier mogelijk.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeroen

Eindelijk! Helaas woon ik zelf niet in een van deze gemeentes, maar als er eenmaal een App is, en je kunt online stemmen, dan zal dit hopelijk de standaard worden.
Waarom ook niet? Je kunt vrijwel alles met je DigiD, behalve stemmen.

Philippe

Hoe voorkomen diezelfde gemeenten dat de app niet gehackt wordt en dat kwaadwillenden de verkiezingen vernaggelen? Alles is te hacken. Doe het niet, houd het bij potlood en papier.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond