‘Tien apps die de wereld gaan veranderen’
Mobiele apps zullen dit jaar een steeds belangrijkere factor worden in het dagelijkse leven, verwacht mobiele netwerkleverancier Ericsson. Apps veranderen de maatschappij. In deze feature een tiental apps die volgens ons de potentie hebben om bedrijfsmodellen te ontwrichten en het concurrentielandschap volledig op z’n kop te zetten.
It’s an App World After All, schreef John C. Dvorak al in 2011: ‘Zeg maar dag tegen browsers, apps zijn de toekomst van websites’. Mensen gebruiken inderdaad steeds vaker hun smartphone en gespecialiseerde apps voor hun dagelijkse bezigheden. Zo heeft online bankieren zich al grotendeels naar de smartphone verplaatst. In een onderzoek van ING vorig jaar gaf al twee derde van de smartphone-eigenaren te kennen dat ze geheel of deels via een mobiele app bankieren; 29 procent van deze groep deed dat nog uitsluitend via de mobiele app.
Er komen ook steeds meer apps die vreten aan de status quo van branches of van gerenommeerde websites die zich jarenlang onaangetast waanden. Er zijn legio voorbeelden: WhatsApp zorgde ervoor dat telecombedrijven een fors deel van hun sms-omzet zijn kwijtgeraakt. De Uber-app heeft enorme onrust veroorzaakt onder taxibedrijven in onder meer Parijs, Brussel en Berlijn, en Belgische taxichauffeurs doen besluiten om zelf zo’n app te ontwikkelen. De oprukkende deeleconomie heeft ook zijn impact: autoleenbedrijf SnappCar lijkt een serieus gevaar voor Nederlandse leasemaatschappijen en uitleen-app Peerby een bedreiging voor de doe-het-zelfmarkten.
Dating-app Tinder rekende af met de verplichte profielen en introduceerde een speelse manier om met potentiële dates in aanraking te komen: al vegend door een verzameling foto’s. Met 750 miljoen dagelijks bekeken profielen en tien miljoen dagelijkse ‘matches’ passeert de app inmiddels moeiteloos de vele datingsites die in één klap hopeloos verouderd lijken.
De ingrediënten voor een baanbrekende app zijn niet zo moeilijk te verzinnen: succes is bijna verzekerd voor wie er met de nodige creativiteit in slaagt verouderde bedrijfsmodellen op de schop te nemen en het zittende establishment uit te dagen.
Het probleem is misschien wel dat een goed idee ook makkelijk te kopiëren is: dure kassasystemen kregen concurrentie van slimme tabletkassa’s. Inmiddels wemelt het zelfs van dergelijke oplossingen, enkele worden zelfs gratis weggeven.
1. Duolingo (iOS, Android)
Verveling kan worden tegengegaan met spelletjes, maar je kunt in plaats daarvan ook spelenderwijs een taal leren. Die behoefte om de tijd te doden heeft bedenker Luis von Ahn, tevens uitvinder van de Captcha, juist ingeschat.
Met wereldwijd meer dan twintig miljoen gebruikers is Duolingo de meest gedownloade educatieve app van dit moment. Er waren natuurlijk al mogelijkheden om online een taal te leren, maar ook aan Skype-cursussen hangt een prijskaartje. De Duolingo-app is gratis, omdat deze door vrijwilligers wordt onderhouden. En vervangt cursussen op dvd of de aloude cassette in de auto.
Een geautomatiseerde conversatiemodus is een van de jongste toevoegingen, waardoor ook stapsgewijs gesprekken zijn te leren. De app wil nu ook concurreren met gestandaardiseerde examens als TEFL (Teaching English as a Foreign Language), die vaak honderden euro’s kosten en op vaste plaatsen moeten worden afgenomen. Duolingo reikt diploma’s uit voor nog geen twintig dollar.
Vervangt: talenscholen, boeken, dvd’s
Aantal gebruikers: twintig miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er 12,5 miljoen daadwerkelijk actief zijn
Verdienmodel: onder meerbetalen voor diploma’s
Financiering: recentelijk is twintig miljoen dollar opgehaald (onder leiding van durfkapitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers)
2. Fixico (iOS, Android)
Garages of scooterwinkels rekenden in het verleden variabele prijzen voor reparaties en de consument maalde daar niet naar. Die was al lang blij dat zijn gebroken ruit meteen kon worden gerepareerd. De 26-jarige Nederlander Derk Roodhuyzen ergerde zich echter wel aan die prijsverschillen en bouwde samen met Mark van Laar deze app die inmiddels met 350 schadeherstelbedrijven door heel Nederland werkt.
Met een schuifpaneel geef je aan wat de maximale afstand tot een schadehersteller mag zijn. Zo vind je altijd de goedkoopste. Langsrijden hoeft ook al niet meer: met de camera wordt de schade vastgelegd. Ten minste drie bedrijven moeten je vervolgens binnen 24 uur een offerte sturen. Daarnaast laten ze automobilisten de reparaties beoordelen, zodat beunhazen geen kans meer krijgen.
De oprichters hebben internationale ambities; ze willen het concept over twee jaar ook hebben uitgerold in België en Duitsland. Reparateurs van motoren, caravans en boten kunnen eveneens hun borst natmaken. Zij komen later aan de beurt. Er zijn inmiddels twee (Nederlandse) concurrenten: Deukweg en Schadekiek.
Vervangt: Gouden Gids, bellen
Verdienmodel: nog onduidelijk,mogelijk commissie of fee
Financiering: het bedrijf heeft vorig jaar bij durfkapitalisten 250.000 euro opgehaald
3. Google Documenten & Spreadsheets (iOS, Android)
Gloednieuw, en nu al een bedreiging voor het mobiele kantoor van Microsoft. Het begon met Google Drive, de virtuele kluis waar je al je documenten kon opslaan. Vervolgens kwam Docs, voor het maken en bewerken van spreadsheets, presentaties en tekstdocumenten, mogelijkheden die Google na verloop van tijd ook in zijn Google Drive-app beschikbaar stelde.
In april besloot het bedrijf om de functionaliteit aan te bieden in losse apps, luttele weken nadat Microsoft zelf drie verschillende Office-apps had uitgebracht. Die zijn weliswaar gratis te gebruiken voor het lezen van documenten, maar niet voor het bewerken ervan.
Een abonnement op Office 365 Personal kost altijd nog iets meer dan vijf euro per maand. De apps van Google zijn gratis en zelfs zonder internetverbinding te gebruiken. De softwaregigant verwacht te verdienen aan grootverbruikers die capaciteit op Google Drive willen bijkopen.
Vervangt: Office 365 en andere kantoor-apps
Verdienmodel: Cloud-abonnementen op Drive
Aantal gebruikers: Google Drive heeft ruim honderdtwintig miljoen gebruikers
4. Hotspot Shield (iOS, Android)
Het machtigste wapen in de strijd tegen de wereldwijde internetcensuur? Je zou het bijna gaan denken. In Venezuela is het namelijk de op een na populairste app in de iTunes-winkel. Daar besloot de regering de toegang tot Twitter te blokkeren, maar kregen oppositiegroepen met deze app toch nog toegang tot het web.
Ook tijdens de Arabische Lente werd Hotspot Shield volop gebruikt, zoals dat ook gold voor opstanden in Turkije en Egypte. Toen Google zich genoodzaakt zag zich uit China terug te trekken, steeg het gebruik van Hotspot Shield ook daar.
Deze app is een VPN-oplossing die gebruikers koppelt aan een AnchorFree-server in een andere geografische locatie. Daardoor kan elke internetdienst via een omweg zonder enige restrictie worden gebruikt. Elke getoonde webpagina wordt versleuteld.
AnchorFree verkoopt Hotspot Shield echter ook als een volwaardige beveiligingsoplossing: er wordt verdiend aan advertenties voor de gratis versie. Voor een advertentievrije variant moet maandelijks worden betaald.
Vervangt: beveiligde browsers, beveiligingsproducten
Verdienmodel: advertenties en abonnementsmodel
Financiering: Goldman Sachs
Aantal gebruikers: negentig miljoen
Omzet per jaar: 35 miljoen dollar
5. Loomio (web-app)
Apps en politiek hebben elkaar nog niet echt gevonden, maar dat lijkt te gaan veranderen. Ja, ook voor democratie is er tegenwoordig een app.
Loomio, voortgekomen uit de Occupy-beweging, is een gebruiksvriendelijk platform voor het maken van beslissingen, ook wel aangeduid als hyperdemocratie. En niet toevallig kwam er crowdfunding aan te pas om het van de grond te krijgen.
Hoewel sociale media een rol kunnen spelen bij de politieke besluitvorming, is het maken van beslissingen en plannen via diezelfde media niet zo eenvoudig, en dus zijn slimmere methoden vereist. De Duitse Piraten Partij heeft al eens het online besluitvormingssysteem Liquid Feedback ontwikkeld, maar Loomio is simpeler en mobiel.
Om er gebruik van te maken, moet een gebruiker een groepsdiscussie aanmaken, waarna er over de voorstellen gestemd kan worden. De toepassing wordt reeds gebruikt door duizenden mensen in allerlei organisaties over de hele wereld, waaronder gemeenteraden, de Wikimedia Foundation en Piratenpartijen in onder meer Brazilië, Nederland en Griekenland. Vooralsnog is er geen native app, want Loomio is een non-profitproject.
Vervangt: stemkastjes, vergaderingen, bureaucratie
Verdienmodel: inkomsten uit abonnement per gebruiker c.q. groep gebruikers
Financiering: 1635 mensen hebben via eigen crowdfundingsite ongeveer 125.000 dollar bij elkaar gebracht
Aantal gebruikers (bèta): tienduizend
6. MobyPark (iOS, Android)
Het Airbnb-model is ontwrichtend gebleken voor de hotelindustrie, die er in één keer een forse concurrent bij heeft gekregen. Sindsdien zijn er een hoop varianten opgedoken, van Airbnb’s voor boten tot dierenoppassers.
MobyPark biedt de mogelijkheid om via een databestand bij privépersonen of parkeerterreinen van hotels, bedrijven en openbare diensten een parkeerplek te reserveren. Ruimte die anders onbenut en onbezet zou zijn gebleven.
Het idee is ontstaan in Parijs, waar maar moeilijk een parkeerplek te vinden is. De dienst is dankzij Startupbootcamp inmiddels in Amsterdam neergestreken en ook België staat nog voor dit jaar op het programma.
Er zijn concurrenten, maar MobyPark richt zich op de zakelijke en consumentenmarkt. Inmiddels is er een samenwerking met MyOrder van de Rabobank aangekondigd. De grote verliezers? Gemeenten die hun parkeertarieven de afgelopen jaren maar bleven opkrikken.
Vervangt: dure parkeergarages en -plaatsen
Verdienmodel: percentage per transactie
Financiering: het bedrijf heeft een half miljoen opgehaald bij niet nader genoemde investeerders
7. Scanadu Scout (iOS, Android)
De vinding van de Belg Walter De Brouwer was lange tijd niet meer dan een mooie belofte, maar de eerste exemplaren van de medische wonderscanner rolden in maart – dankzij financiering van IndieGoGo – van de band. Zij het nog met kinderziekten, waardoor de lancering tijdelijk werd gestaakt. Ook moet het Amerikaanse bedrijf nog wachten op goedkeuring van toezichthouder FDA.
De Scout is een mooi vormgegeven apparaatje dat vitale functies van het lichaam in seconden kan meten door het even tegen de slaap te houden: zo zijn bloeddruk, lichaamstemperatuur, zuurstofgehalte van het bloed en hartslag te achterhalen. Overigens is dat maar het begin, want het aantal mogelijkheden wordt fors uitgebreid. Prepare for the Body Electric, belooft De Brouwer.
Volgens hem gaat zijn oplossing vele stappen verder dan de quantified self. De potentie is groot: veertig procent van de smartphonegebruikers wil volgens onderzoek van Ericsson via de telefoon fysieke activiteiten meten, zoals het aantal stappen. En 56 procent wil graag zijn hartslag en bloeddruk controleren met behulp van de smartphone. De Scout is nog niet geschikt voor kinderen. Wel kan de gemeten informatie worden gedeeld met een arts.
Vervangt: doctoren, medische apparatuur, medische handboeken
Verdienmodel: verkoop hardware inclusief app
Financiering: het Amerikaanse bedrijf heeft 1,7 miljoen dollar opgehaald bij 8500 particulieren via IndieGoGo
8. SCiO (iOS)
De legendarische StarTrek-scanner is eindelijk werkelijkheid geworden. Een USB-achtig apparaatje – dat via een Kickstartercampagne is ontwikkeld en 149 euro kost – bepaalt met behulp van spectrometrie een moleculaire vingerafdruk van uiteenlopende organische voorwerpen. Zeg maar een volledig lab op een stick.
Het idee komt oorspronkelijk van ingenieurs van MIT en Harvard. De eerste toepassing is bedoeld voor consumenten. Zij kunnen het apparaatje op kaas, fruit en groenten richten en krijgen dan gedetailleerde informatie over wat het bevat. Maar het zou ook gebruikt kunnen worden om geneesmiddelen en huisplanten (ziektes) te analyseren.
Er zijn echter nog wel beperkingen, voor allergiepatiënten is de technologie nog niet geavanceerd genoeg. Er is een kans dat smartphonecamera’s dit op termijn ook kunnen, aldus de ontwikkelaars, maar dat kan nog jaren duren.
Vervangt: labtesten, boeken, professionele spectrograafapparatuur
Verdienmodel: verkoop hardware inclusief app
Financiering: het Israëlische bedrijf Consumer Physics heeft via Kickstarter bijna twee miljoen dollar opgehaald
9. Table8 (iOS, Android)
Restaurants boeken met een app kan al veel langer, maar wat als je toch nog een tafel wilt in een restaurant waar je normaal maanden van tevoren moet reserveren? Table8 sluit deals met toprestaurants in grote steden (San Francisco, Chicago, Londen, Los Angeles en New York) voor zogenoemde VIP-plaatsen: dat zijn tafels die restaurants vrijhouden voor belangrijke gasten die zich op het laatste moment melden.
Bedenker Santosh Jayaram (oud VP Business Operations bij Twitter) wil naar eigen zeggen het fenomeen VIP-tafel democratiseren, zodat deze ook kan worden vergeven aan reguliere bezoekers. Die dan bovenop het normale bedrag een fee (twintig dollar voor twee personen; 25 dollar voor vier personen) betalen om van dit voorrecht te kunnen genieten.
Het is niet moeilijk om te verzinnen dat dit concept vele broertjes en zusjes zal krijgen: voor nieuwe artikelen waarvoor enorm veel vraag is (de nieuwste iPhone), luxe kamers in populaire hotels, businessstoelen op populaire bestemmingen of kaartjes voor uitgekochte concerten. De ideale app voor mensen die altijd hun zin willen krijgen.
Vervangt: conciërgediensten, boekingssites
Verdienmodel: krijgtvijftig procent van de fee
Financiering: er is vier miljoen dollar opgehaald bij diverse partijen. Medeoprichter Pete Goettner is zelf venture capitalist
10. Ziggo Bapp/UPC Phone (iOS/Android)
Kabelaars hebben in het recente verleden laten blijken dat ze kunnen innoveren. Zo maakten ze al eens hun tv-aanbod mobiel via apps voor tablets en smartphones die als tweede scherm in slaapkamer of keuken kunnen fungeren. Nu maken Ziggo en UPC ook hun vaste telefonie ‘mobiel’, ook buitenshuis.
Met inmiddels vrijgegeven smartphone-apps kan dan ook in het buitenland, over een IP-verbinding (WiFi en 3G) en met een bestaande telefoonabonnement, worden gebeld. Ook inkomende gesprekken kunnen (in de toekomst) gewoon via de app worden ontvangen. De apps schakelen automatisch tussen mobiel- en WiFi-internet wanneer er een draadloze internetverbinding beschikbaar is (de eerste versie werkt alleen via WiFi).
Deze apps bieden wat concurrerende producten als Skype domweg niet kunnen bieden: integratie met de vaste telefoon thuis, zodat ook buitenshuis voordelig kan worden gebeld. Beide kabelaars hebben goedkope abonnementen voor onbeperkt bellen naar vaste nummers. Als een waar koekoeksjong nestelen kabelaars zich hiermee op de mobiele netwerken van hun concurrenten.
Vervangt: Skype, Viber, mobiele telefoontikken
Verdienmodel: extra abonnementen verkopen
Aantal gebruikers: UPC had in 2013 982.900 telefoniegebruikers. Ziggo heeft er 1,6 miljoen
*Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#132)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Andre
Jammer dat er geen Windows Phone apps genoemd worden.
Henri Koppen
Er zitten meerdere fouten bij : 3. Google Documenten & Spreadsheets (iOS, Android)
Google Docs was er eerder dan Google Drive. En Office 365 heb je al voor 5 euro per maand, je krijgt er dan alleen geen offline licentie bij om het op een PC te kunnen installeren. Overigens is Google Apps alleen gratis voor individuele gebruikers, zakelijke gebruikers betalen vanaf 3,33 per maand. Microosoft OneDrive, het alternatief voor Google Drive, biedt overigens ook een vergelijkbaar product aan als Google Docs. Word en Excel documenten lezen en bewerken kan dus gewoon gratis. Ook zijn de Word en Excel app voor bijvoorbeeld iPhone gratis. Het is dus niet zo als het hier gesteld wordt, niettemin leuk artikel om te lezen, mijn complimenten.
Oja, @Andre : Het gaat om tien apps die de wereld gaan veranderen, helaas: Windows Phone heeft geen apps die de wereld gaan veranderen…
Jan Libbenga (Redactie Emerce)
Koppen, ten tijde van het schrijven van dit artikel gold nog een ander Personal Office 365-tarief, dat heb ik in deze versie nu aangepast. Echter, dat verandert niks aan de conclusie. Met Office ben je altijd duurder uit, terwijl er gratis alternatieven zijn.
Google Drive is er sinds 2010, maar de Docs zoals hier bedoeld (niet de voorlopers, maar de combinatie die is voortgekomen uit de aankoop van DocVerse) zijn van latere datum. De integratie met Drive dateert zelfs van 2012.
Wat je beweert over OneDrive is maar ten dele waar: dat geldt voor desktop bewerking. Microsoft OneDrive (app) schakelt voor bewerken documenten over naar de Office app. Dit artikel gaat over apps.
Peter
Enige nuance is op zijn plaats bij de disruptive apps. Sommige Apps leveren inderdaad toegevoegde waarde. Maar veel Apps zijn gewoon on-line vandalisme. Wat is on-line vandalisme? Dat zijn zogenaamde disruptive business modellen die wel oude business afbreken maar zelf met het nieuwe model niet in staat zijn fatsoenlijk geld te verdienen, medewerkers een inkomen te geven, kosten te betalen en dus uiteindelijk een economie draaiende te houden. Vaak kunnen dit soort Apps zelfs alleen maar bestaan en verspreid worden via infrastructuur die aangelegd is met businessmodellen uit de “oude wereld”. Investeerders moeten bij de vandalisme Apps zorgen voor de cash en zien het rendement vaak niet komen. Want dan is er weer een nieuwe best-yet App. De App grave-yard is zeer dicht bezet. Er zijn gelukkig succesvolle uitzonderingen maar ik denk dat je zolangzamerhand beter de auto en ladder van een startende glazenwasser kan financieren dan iemand met een idee voor de volgende geweldige App. Ik zou graag reacties zien van investeerders in Nederlandse Apps die mooie rendementen hebben opgeleverd uit lopende operaties (dus niet exit via verkoop of beursgang). Let op: Er staat rendement, niet omzet, niet aantallen gebruikers.
arjan
Met Skype kan je ook een lokaal nummer nemen en dan overal bellen
Tjerk
Arjan, dat is niet het punt: als je al een vaste aansluiting hebt bij de kabelaar is Skype dankzij deze apps overbodig. Het is immers veel logischer als je kunt bellen en gebeld worden via je vaste thuisnummer. Bovendien is Skype duurder in gebruik. De meeste mensen hebben al vast bellen als onderdeel van Triple Play.
Iwan van Geelen
Het gaat niet meer om de Apps…. Mooi te lezen dat er een “web-app” bestaat… gewoon een website! Het gaat toch gewoon om het business model / toepassing? Een App omdat het een App is gaat de wereld niet veranderen…. Dus, heeren App-makers…. Meeste Apps zullen verdwijnen terwijl de toepassing platform onafhankelijk kan blijven bestaan.
Mike
2 jaar later inmiddels en niks van deze voorspellingen terecht gekomen, wat een afgangartikel.