Gemengde reacties op Telegraaf-vertrek van Startpagina

Het besluit van De Telegraaf om niet meer te adverteren op Startpagina.nl, vanwege de kosten, leidt tot een hevige discussie. Uit meningswisselingen op verschillende sites blijkt dat de werkelijke waarde van Startpagina-links soms lastig uit te drukken is. Emerce stelde een bondig overzicht samen van de verschillende opvattingen.
Gisteren werd uit berichtgeving van Emerce bekend dat De Telegraaf zijn contracten voor betaalde links op Startpagina.nl niet verlengt. De nieuwe directeur van Telegraaf Classifieds Media, waar onder meer Speurders, de Autotelegraaf en Vacaturekrant onder vallen, analyseerde in de afgelopen weken waar het verkeer aan zijn sites vandaan komt. Hij, Marque Joosten, stelde vast dat er veel duur bookmarkverkeer van Startpagina.nl vandaan komt. Joosten heeft zijn vraagtekens bij de waarde van dat verkeer en neemt tijd voor een strategische heroverweging.
Hoeveel De Telegraaf aan Ilse Media betaalt voor een positie op Startpagina.nl is niet bekend. Maar een marktkenner rekent aan deze uitgave voor dat Startpagina, een belangrijke financiële pijler voor Ilse Media, zeker tussen de 500.000 en 1 miljoen euro aan omzet verliest als De Telegraaf niet meer voor verwijzingen betaalt.
De Telegraaf, op zijn beurt, verliest in de nieuwe situatie waardevol verkeer op websites als Speurders.nl en Vacaturekrant.nl. Deze bevinden zich in een hevig concurrerende markt, een markt waar Startpagina gecombineerd wordt ingezet met campagnes bij Google, Overture en MSN.
Andere bedrijven die commerciële posities innemen op Startpagina.nl staan vermeld in dit overzicht.
Bloemlezing reacties
Naar aanleiding van onze berichtgeving ontstonden op Emerce.nl en op MarketingFacts.nl discussies over de beslissing van De Telegraaf. Hieronder volgt een bloemlezing uit de verschillende reacties. De meeste reacties richten zich op de vraag 1) wat de waarde van het verkeer van Startpagina.nl en 2) of dat zijn geld waard is.
Bert van Binsbergen: "Ik snap dit wel. Bij Startpagina betaal je tig keer voor dezelfde bezoeker en dan is inderdaad de prijs te hoog. Wat is eigenlijk het profiel van de gemiddelde Startpagina-bezoeker? Kan me niet voorstellen dat de jongere generatie hier nog gebruik van maakt."
Wiebe: "Het verbaast me dat er nog zoveel bedrijven in gesponsorde links trappen. Die leiden zelden tot gekwalificeerde bezoekers. Startpagina heeft de Telegraaf harder nodig dan omgekeerd. Kortom, Ilse moet maar eens nadenken over hun businessmodel en bedenken hoe ze wel gezond geld kunnen verdienen met de aanzienlijke assets die ze bezitten."
Gertjan: "Ik denk De Telegraaf-verticals serieus niet zonder de traffic-stromen van Startpagina.nl kunnen om de bezoekcijfers op peil te houden."
Ton Wesseling: "Ik ben benieuwd of ze meten hoeveel mensen, die nu uit gewoonte via Startpagina.nl naar een Telegraaf-site surfen, zodadelijk de site op een andere manier terugvinden. [Via alternatieve kanalen als: (red.)] zoekmachines, Google, Startpagina.nl of gewoon het domein intypen. Dan is te berekenen hoeveel bezoek men is kwijtgeraakt en wat daarvan de kosten waren. Dat is interessante informatie (publiceren!)."
Martijn Jansen: "Voor een aantal domeinen kan dit flink pijn doen. Sites als Relatieplanet en Speurders gaan een aardige berg traffic mislopen als ze vervangen worden door een concullega. Startpagina blijft in Nederland een belangrijke bron van traffic (…) Volgens mij heeft TMG zich met dit bericht alleen maar in een situatie gebracht waarin het moeilijker onderhandelen wordt met Ilse/Startpagina. Ilse zal zich, zo in de schijnwerpers, groot moeten houden."
Marcel Vogels: "Als TMG zakelijk genoeg is, zou het moeten dooronderhandelen totdat de waarde van een bezoeker ligt onder de toegevoegde waarde van die bezoeker."
Tim de Vrind: "Het is opmerkelijk dat blijkbaar nog veel mensen Startpagina gebruiken als vertrekpunt. Je zou zeggen dat dit een aflopende zaak is omdat alleen [nieuwelingen] hier vandaan surfen. Bij Startpagina wordt er toch een soort voorselectie voor je gemaakt. Bij Google moet je toch maar afwachten wat je precies krijgt. Het is de vraag of De Telegraaf hier spijt van krijgt, of dat dit een manier is om de prijzen onder druk te zetten. Het verhaal dat [verhouding commerciële versus redactionele de betaalde (red.)] content 50-50 is, gaat er bij mij niet in. Ik denk eerder dat dat 80-20 is, waarbij de 80 voor de betaalde linkjes staat."
King Yiu Chu: "Wat belangrijk in deze discussie is, is de vraag hoe groot het percentage 'return visitors' is als je betaalt voor kliks. Google en Startpagina.nl zijn beide sites die veel als startpunt op het internet worden gebruikt, (…) als default startpagina in de browser. (…) Uiteraard kan ik dit niet onderbouwen met ervaringscijfers, maar ik zou pas gaan adverteren bij Startpagina.nl indien de CPC-prijs minimaal een kwart van de CPC-prijs is van de search engines. En dat lijkt me nog voorbarig. Als dat wel zo is dan moet De Telegraaf de boel eens goed doormeten en kijken wat de bezoekers van Startpagina.nl werkelijk opleveren."
Redactie versus commercie
In een aantal reacties aan het adres van de redactie vragen adverteerders zich af of bekende, grote sites niet per definitie op Startpagina.nl zouden moeten staan. Niet als betaalde links, maar als gratis, redactioneel geselecteerde links. De redenering luidt: 'We zijn zo groot en zo bekend, dat we niet mógen ontbreken op de site'. Startpagina.nl erkent dat sommige verwijzingen inderdaad niet zouden mogen ontbreken. Maar, zoals Carlo van Houtum van Ilse Media al aangaf, dat is geen beslissing die de afdeling Verkoop neemt maar de onafhankelijk opererende Startpagina-redactie. Martijn Jansen, voorheen Hoofd Internetmarketing bij eBay Nederland, zegt daarover bij MarketingFacts: "Ik heb meerdere malen gemerkt dat wie betaalt hier inderdaad niet bepaalt".
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
14 Reacties
Wiebe
Startpagina is ooit gestart groot en goed geworden dankzij enthousiaste en deskundige startpagina beheerders, die zorgden voor kwaliteit. Toen Ilse-media dit overnam moest er ineens geld verdiend worden en de lifeline tussen beheerders en redactie werd door geknipt. Als ik een beheerder van meerdere startpagina's hoor verzuchten "Ik moet me in de vreemdste bochten dringen om me aan de regeling voor commerciele links houden terwijl Startpagina zelf de boel volplempt met commerciele links!", dan is wel duidelijk dat kwaliteit slechts het sprookje is om grotere partijen te dwingen om te betalen voor hun links. Na de overname door VNU van Ilse heeft ze eerst haar eigen zoekmachine om zeep geholpen omdat ze daar zo nodig geld mee wilden verdienen. Nu dus hetzelfde verhaal met de startpagina's. Ilse zou zich moeten realiseren dat traffic de p van plaats in de marketingmix is. De plaats waarop veel mensen komen met een koopbehoefte en waar je dus een schitterend winkelcentrum zou kunnen bouwen. Maar u denkt toch niet, dat winkels die zich daar vestigen worden afgerekend op bezoekers in de winkels. Die huren gewoon een winkel van een aantal vierkante meters en betalen een prijs per maand per vierkante meter aangevuld met service kosten. En dan zal iedereen (Ilse en de winkeltjes) zich in moeten spannen voor de kwaliteit van het geheel om de bezoekers zoveel mogelijk verleiden om te kopen. Startpagina biedt niets meer dan een serie uithangborden, waarvan 90% absoluut niet aan mij bieden wat ik wil. Maar omdat etalages ontbreken kan ik niet zien welke winkeltjes voor mij wel interessant zijn. Even heel kort door de bocht: Ilse kent de waarde niet van haar channels voor haar klanten en dan verkoop je inderdaad niets meer dan gebakken lucht. Waarschijnlijk heeft de Telegraaf als eerste deze conclusie ook getrokken want bij speurders heb je in elk geval nog een mini-etalaqge.
J Bouwman
Het blijft een raar verhaal. Intern zal de discussie met de redaktie wel losgebarsten zijn, want in de sectie woningen is je overzicht wel erg incompleet als woonkrant er niet opstaat. Idem met speurders en autotelegraaf. Resp. nummer 2 en nummer 1 in de sectie. Klaarblijkelijk wint commercie (d mannen in pakken) het dus toch van redactie. In weblog-land heb je geenstijl, dan heel lang niets.. en dan retecool. Check de mission statement van startpagina: " Startpagina.nl moet onafhankelijk zijn." feedback.startpagina.nl
Gina ter Elst
Elsevier zal haar contract met Startpagina.nl ook niet verlengen dit jaar. Soortgelijke redenen als de Telegraaf.
karin
500k-1m per jaar? Leg eens uit
G de Jong
@J Bouwman: http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?site0=geenstijl.nl&site1=flabber.nl &site2=retecool.com%2F&site3=&site4=&y=r&z=1&h=300&w=610&range=3m&size=Medium&url=gigglesugar.com
Eylard Wurpel
Voor de liefhebbers: Overture heet tegenwoordig Yahoo! Search Marketing… ;o)
Miranda
Dramatisch verlies voor startpagina en ilseKijk maar eens naar het bereik van Startpagina, Google en Ilse door de jaren heen, dan zie je ook hoe dramatisch het verloopt voor startpagina. En dan moet je ook nog nagaan dat eerst pagina.nl (met dochters) nog apart was,maar nu ook is ondergebracht bij startpagina.nl domein, maar dat helpt dus ook niet echt meer. Traffic link Startpagina, Ilse versus Google: http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?site0=startpagina.nl&site1=ilse.nl &site2=google.nl&site3=&site4=&y=r&z=2&h=400&w=700&range=max&size=Large&url=startpagina.nl
Sjaak
De Telegraaf (en eigenlijk alle bedrijven, klein tot groot) zouden er veel beter aan doen de verdieping in Startpagina op te zoeken. Een Startpagina dochter (bijvoorbeeld relatie.startpagina.nl voor Relatieplanet.nl) is veel waardevoller. Het aantal bezoekers is een fractie van de moederpagina Startpagina.nl maar je weet wel dat 95% van de bezoekers van die dochter interesse heeft in wat je te bieden hebt.Mijn ervaring is dan ook dat een gesponsorde link op een kleindochter met een doelgroep die dezelfde is als je eigen doelgroep erg goed werk en vaak hooguit enkele tientjes (!!!) per maand kost. De RON is vele malen groter dan zomaar een linkje op een site met "4 miljoen" algemene bezoekers.
Eric
Grappig is dat je voor traffic op bv Telegraaf.nl heel veel betaald. Een tekstlink aan de rechter kant kost 1000den euro's per maand en levert slechts enkele 100den bezoekers per maand op. Dus wie is hier eigelijk duur?
Henk
Ik heb me nog het meest ooit verbaasd over deze opmerking van iemand van Speurders "we willen geen zaken doen met partijen die ons te specifieke traffic kunnen leveren naar een te specifieke pagina" … "we hebben liever dat je traffic stuurt naar onze mainpage, want zo heeft een gebruiker minimaal 6 stappen" (lees: pageviews) "nodig om te vinden wat hij zoekt". En die pageviews verkopen ze vervolgens weer duur! TMG, daaag!
Wiebe
Zolang je denkt dat je klant je belangrijkste waarde is en niet de klant van de klant (de reden dat je uberhaupt klanten hebt), snap je nog steeds weinig van communicatie. Helaas hebben vrijwel alle grotere communicatiemedia hier nogal last van.
Richy
Ook grappig zijn alle mooie reclame uitingen op de Telegraaf.Maar goed dat de cookies van alle startpagina.nl clicks worden vastgelegd en deze views van de afgelopen jaren gecrediteerd worden aan alle adverteerders die iets op CPM basis op de homepage van De Telegraaf hebben betaald.
Jeroen
Ik vind Ilse eigenlijk een zielig clubje waar de tijd jaren stil lijkt te hebben gestaan. Neem nu hun zoekmachine: werkte 5 jaar geleden voor geen meter, werd toen al nauwelijks meer gebruikt. Nu werkt 'ie nog steeds niet en wordt hij al helemaal niet meer gebruikt. Een professioneel bedrijf erkent dan zijn verlies en neemt de zoekmachine gewoon uit de roulatie, maar nee: Ilse blijft het proberen. Beetje treurig. En iedereen weet inmiddels toch wel dat Startpagina niets meer is dan een ordinaire advertentiefuik. Ja oke, 20% van de links op de homepage lijkt niet commercieel maar men vergeet er gemakshalve bij te vermelden dat deze zogenaamde niet-commercie links allemaal verwijzen naar sites van bevriende webmasters die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een aantal grote startpaginadochters die Ilse dan op haar beurt weer mag volplempen met supercommercie links. Op deze manier zijn de zogenaamd niet-commercie links indirect toch wel weer een beetje commercieel.
Erik
Ik moest eigenlijk wel lachen om die opmerking van die vent van de Telegraaf… dat hij nog nooit heeft betaald voor traffic en dat nu ook niet wil doen.Als dat de nieuwe Telegraaf policy wordt, dan wil ik graag een paar gratis tekstlinkjes op de Telegraaf plaatsen… gratis natuurlijk, want ik heb nog nooit voor Traffic betaald. 🙂