Deel dit artikel
-

Glasvezelklanten KPN krijgen 500 Mbps

Glasvezelklanten van KPN in IJburg krijgen een dezer dagen de beschikking over 500 Mbps. Ook Nunspeet krijgt deze snelheden. KPN wil in deze gebieden experimenteren met nieuwe diensten.

Dat maakte Joost Farweck, sirecteur Wholesale & Operations van KPN, bekend op het FttX Congres van het FttH Platform in Utrecht. Het bedrijf ziet vooral toekomst tv geavanceerde videodiensten. “We hebben de kwaliteit van onze HD diensten afgelopen week sterk verbeterd, maar we willen kijken naar interactieve toepassingen en de integratie van sociale media.”

Directeur Jan Davids van Reggefiber noemde 2011 vanochtend het jaar van de doorbraak van glasvezel. Er  zijn inmiddels bijna 1 miljoen actieve aansluitingen (in het jargon: homes passed) in 150 gemeenten. Dat komt onder meer door de toetreding van nieuwe partijen zoals Xs4all en Vodafone.

Nederland loopt wereldwijd nog niet voorop met glasvezel: we staan negentiende op het wereldwijde ranglijst, ruim achter Aziatische landen. Ook in Europa stelt de positie (nummer dertien) nog niet veel voor. Toch noemde Davids de groei van 35 procent “substantieel”. Davids meent dat glasvezel uiteindelijk invloed zal hebben op het Bruto Nationaal Product. “Hetzelfde gebeurde met de auto, die werd eerst ook als vervanging van paard en wagen gebruikt. Daarna begon de auto de ruimtelijke ordening te bepalen doordat afstanden makkelijker te overbruggen waren.”

Xs4all kondigde een denktank aan, onder meer met wetenschappers, om nieuwe ontwikkelingen te bedenken voor hogere snelheden. “Het spreekt vanzelf dat we het aanbod niet gaan beperken tot televisie.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Ron

Wat zijn toekomst tv geavanceerde videodiensten?
1 miljoen Homes passed klinkt mooi maar wie van deze huishoudens neemt nu een dienst af? zijn dat er 200 of 250.000. Wellicht als ze het netwerk open stellen voor derden dat er concurrentie op diensten plaatsvindt dat het aantrekkelijk wordt voor consumenten om het af te nemen.
Momenteel worden er alleen KPN (tv) en een paar reggefiber smaakjes aangeboden. Ik geloof niet dat de kabelaanbieders hier wakker van hoeven te liggen.

Jan

hmm dit is niks nieuws. Er is al een glasvezel operator, nl, glasoperator, die via ISP wisper 100, 200, 300 en 500 Mbps aanbiedt in Rotterdam ?!

john voorts

Nu is het zover, deze week worden de snelheden doorgevoerd. Snelheden van 50, 100 en 500Mbit. http://www.allesin1pakketvergelijken.nl/component/content/article/43-kpn-biedt-500-mbit-internet-aan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond