Deel dit artikel
-

Google: 1 miljard omzet uit mobiele reclame in 2010

Inkomsten uit mobiele advertenties worden een substantiële bron van inkomsten bij Google. Het bedrijf zet dit jaar voor 1 miljard dollar, of 3 procent van het totaal, om met kliks op reclames op mobiele telefoons.

Dat blijkt uit de toelichting (tekst, audio) op de kwartaalcijfers die Google gisterenavond presenteerde. Normaalgesproken splitst het bedrijf zijn omzet niet op naar de verschillende bronnen, maar bij wijze van uitzondering deed het dat dit maal wel. De reden daarvoor is dat investeerders en analisten om rechtvaardiging bleven vragen voor de inveseringen in nieuwe activiteiten.

In het derde kwartaal van 2010 boekte Google een omzet van 7,29 miljard dollar. Dat is 23 procent meer dan een jaar geleden. De nettowinst steeg met een half miljard naar 2,2 miljard dollar.

Tien procent omzet uit new business

Naar verwachting boekt Google over heel 2010 zo’n 30 miljard omzet. Het merendeel daarvan is nog steeds afkomstig uit tekstadvertenties bij de zoekmachine op en sites van derden. Nieuwe inkomstenbronnen leveren echter al een substantiële bijdrage:

  • Mobiel: 1 miljard dollar
  • Non tekst advertenties, zoals banners en commercials op Youtube: 2,5 miljard dollar

Mobiele tekstuitingen en beeldreclame zijn daarmee voor zo’n 10 procent van de totale jaaromzet verantwoordelijk bij de huidige ontwikkelingen.

Google zegt dat wekelijks 2 miljard Youtube-video’s met reclame weet te exploiteren, 50 procent meer dan een jaar geleden.

Het bedrijf verwacht veel van mobiele reclame. Steeds meer mensen in de westerse wereld kopen een mobiele telefoon met internetabonnement. Daar komt bij dat consumenten in ontwikkelingslanden veelal geen pc kopen en het eerste contact met internet op de mobiele telefoon beleven.

Hoe meer mobiele bellers er zijn, hoe vaker mobiele zoekmachines worden gebruikt en dus hoe vaker Google reclame-uitingen kan uitventen. Naar eigen zeggen is het mobiele zoekvolume bij Google ‘in de afgelopen jaren’ met een factor vijf gegroeid.

‘Android marktleider in 2015’

Googles zelf ontwikkelde mobiele besturingssysteem Android is momenteel de nummer drie op smartphones, na Symbian en Blackberry. Marktonderzoeker Gartner verwacht dat Android eind 2010 een marktaandeel van 18 procent heeft. Eind 2014 zal dat zijn uitgegroeid tot 30 procent, waarmee het dan op het punt staat om marktleider Symbian in te halen als grootste.

In Amerika gaat naar verwachting 21 procent van alle mobiele reclamedollars naar Apples mobiele advertentieplatform iAd. Een even groot percentage zal naar Google AdWords gaan. Dat verwacht althans marktonderzoeker IDC.

In mei van dit jaar kreeg Google van toezichthouder FCC groen licht om AdMob te kopen. Dat bedrijf levert technologie om mobiele reclame uit te serveren.

De volgende stappen die Google wil maken met zijn reclamediensten zijn richting merkadverteerders online en tv-adverteerders. Bij dat laatste moet Google TV een belangrijke rol gaan spelen, alhoewel er vooralsnog geen reclame is te zien via dit softwarepakket voor televisiemakers.

Tien procent omzet uit abonnementenverkoop?

Het grootste deel van de omzet is afkomstig uit kliks op reclame-uitingen die Google bij zijn eigen zoekresultaten plaatst en op sites van derden. De reclamekliks bij de zoekmachine leveren tweederde van de reclame-inkomsten, die op sites van derden (AdSense) eenderde. Dat is samen 7 miljard dollar.

In de kwartaalcijfers ligt echter een opmerkelijk getal verstopt waarover Google geen toelichting geeft. De totale kwartaalomzet kwam uit op 7,29 miljard dollar. Iets meer dan een kwart miljard dollar, 260 miljoen, wordt nergens aan toegerekend. Vermoedelijk gaat het om abonnementen op diensten als Google Apps en om abonnementen voor meer data-opslag bij Gmail en fotodient Picasa. Deze omzet is op jaarbasis even groot als de mobiele reclame-omzet die Google dit jaar verwacht te boeken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jurjen

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe hard deze markt groeit. Google doet het momenteel heel erg goed met Android. Maar ook de andere grote partijen zitten niet stil. Ik heb zojuist een hele review geschreven over de nieuwe BlackBerry Bold 9780 ( http://www.blackberrybold-9780.nl ) en daar is ook besturingssysteem BlackBerry OS 6.0 uitgebreid aan bod gekomen. Naar mijn mening helemaal super, en ik verwacht dat ook via dit platform weer veer reclame inkomsten zullen komen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond