Deel dit artikel
-

Google brengt satellietinternet naar miljarden mensen

Google koopt samen met investeringsbank HSBC en kabelbedrijf Liberty Global 16 satellieten om spotgoedkoop internettoegang te bieden aan 3 miljard bewoners van onderontwikkelde landen.

Eind 2010 gaat het satellietnetwerk O3b Networks van start met de verkoop van internettoegang in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. De initiatiefnemers hopen de kosten voor internettoegang met 95 procent terug te dringen.

Google, HSBC en Liberty Global investeren 750 miljoen dollar in de aankoop van 16 satellieten bij het Franse Thales Alenia Space. De Fransen zeggen per satelliet een downlink van 10 gigabit per seconde te kunnen realiseren. De frequenties zijn zekergesteld bij de ITU.

"O3b kan capaciteit bieden met glasvezelachtige snelheden aan telecomaanbieders en direct backhaul leveren aan UMTS- en Wimax-masten."

De drie initiatiefnemers hebben de komende jaren het recht om elk tussen de 150 en 180 miljoen dollar te investeren in O3b om hun belang op peil te houden. De gezamenlijke investering komt daarmee uit op ongeveer 1,25 miljard dollar. HSBC gaat de komende jaren op zoek naar andere belangstellende investeerders.

Het satellietbedrijf, formeel opgericht aan het begin van dit jaar, hoopt contracten te sluiten met operators in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. De drie participanten hebben, volgens de Financial Times, tot dusver elk 20 miljoen dollar geïnvesteerd.

De leiding is in handen van Greg Wyler.

Afgelopen zondag werd er een satelliet in een baan om de aarde gebracht waarbij Google de exclusieve klant voor mapping-diensten is. Het technologiebedrijf kan de resolutie van Google Maps daardoor verfijnen tot 50 centimeter. Het bedrijf investeert tevens in twee optische kabels in de Stille Oceaan om grote bandbreedte tussen Azië en Amerika te garanderen.

Deel dit bericht

2 Reacties

PB

enne . . . hoe komt het dan bij die 3 miljard consumenten. Allemaal een schoteltje ?

PR

Enne . . . satelieten hebben toch een 'ingebouwde' latency van enkele seconden ? Gaat dat wel lekker samen met snel internet ? Hmmm. Een hoax ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond