Deel dit artikel
-

Google lanceert Android Lollipop

Naar goed gebruik heeft Google zojuist met weinig meer dan een korte blogpost de nieuwste Android versie, beter bekend als Lollipop, vrijgegeven.

Google kondigde de opvolger van Android KitKat in juni aan op zijn Google I/O congres, overigens zonder een specifieke datum te noemen. Inmiddels heeft Google twee Nexus toestellen aangekondigd – de Nexus 9 en Nexus 6 – die de systeemsoftware als eerste zullen draaien. De Nexus 9 is sinds vandaag te koop in Google Play. Half oktober werd het Lollipop standbeeld op de Google campus in Silicon Valley al onthuld (zie video).

Android 5.0 Lollipop is de eerste grote update van Googles mobiele besturingssysteem sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De versies daarna, zoals KitKat, waren varianten daarop. Lollipop kent meer effecten, een nieuw toetsenbord en een uiterlijk dat Material Design heet. Het Notificatiescherm is verbeterd en de software zou de accuduur van de meeste toestellen met negentig minuten moeten kunnen verlengen. Weblog Androidplanet heeft alle verbeteringen op een rij gezet.

Android gebruikers merken in eerste instantie weinig van de nieuwe Android omdat veel fabrikanten (zoals Samsung en HTC) aangepaste versies hebben, die ze zelf nog moeten bijwerken. De eerste toestellen die Android Lollipop krijgen, komen dan ook uit de koker van Google zelf: de Nexus 5, Nexus 4, Nexus 7 en Nexus 10.

Waarschijnlijk zal Google er ook nu weer voor kiezen om de software in fasen beschikbaar te stellen. In de eerste 24 uur krijgt doorgaans maar 1 procent van de toestellen een update. Mogelijk worden wel losse bestanden beschikbaar gesteld die handmatig geïnstalleerd kunnen worden. Google heeft daarover geen details bekend gemaakt, maar sommige sites hebben een tijdschema opgesteld.

Als Apple een nieuwe iOS versie lanceert, staat die binnen de kortste keren op de meeste toestellen. Dat is niet het geval met Android. Het OS wordt al jaren gekenmerkt door fragmentatie. 313 dagen nadat KitKat was uitgebracht, had nog maar een kwart van de toestellen deze versie aan boord. Het merendeel werkte nog met het twee jaar oude Jelly Bean.

Het neemt niet weg dat de opmars van Android als geheel indrukwekkend blijft. Het marktaandeel van Googles OS in Europa bedraagt nu 73,9 procent, terwijl iOS met 15,4 procent genoegen moet nemen. Windows Phone is met 9,2 procent de derde speler. Wereldwijd is het marktaandeel van Android met 83,6 procent nog hoger. Onderzoekers van Strategy Analytics verwachten overigens niet dat Android nog veel verder zal kunnen stijgen, tenzij het aantal verkochte iPhones instort.

Deel dit bericht

2 Reacties

EcommerceResult

De introductie van Android 5 kan ik reeds bevestigen met de ontvangst vandaag van de fantastische Nexus 9. Android 5 is een stuk soepeler geworden en heeft een sterk verbeterde interface. Mobiel shoppen op handheld en tablet gaat nu nog makkelijker. Wel blijft het aantal, voor tablet geoptimaliseerde, apps nog steeds achter bij iOS. Het zou daarnaast ook beter zijn om tablet apps apart weer te geven in de PlayStore.

Marketingbureau

Ik ben erg benieuwd naar de Android Lollipop update. Ik gebruik zelf een Samsung, dus ik zal helaas nog even moeten wachten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond