Deel dit artikel
-

Google opent Android Market voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen software die zij schreven voor telefoons die draaien op besturingssysteem Android, aanbieden op de Android Market. Tot dusver waren alleen programma’s van eigenaar Google beschikbaar.

Programmeurs kunnen sinds eind oktober hun eigen toepassingen aanbieden op de Android Market. Die online applicatiewinkel opende half oktober zijn deuren en biedt ontwikkelaars een commerciële marktplaats voor hun toepassingen. De winkel had tot dusver vijftig programma’s op de planken liggen, die eigenaar Google zelf ontwikkelde voor het mobiele besturingssysteem Android.

De winkel wordt vergelijkbaar met Apples iPhone App Store, waar iPhone-gebruikers met een druk op een knop toegang tot honderden applicaties. De verwachting is dat de Android Market in korte tijd een groot aantal toepassingen zal aanbieden, zoals dat ook bij de App Store het geval is. Begin augustus liet Apple-baas Steve Jobs nog weten 1 miljoen dollar per dag te verhandelen via de downloadwinkel.

Kosteloos of tegen betaling

Om een applicatie te aan te bieden op de Market, moeten ontwikkelaars eenmalig 25 dollar registratiekosten betalen. Vervolgens beoordeelt Google of de toepassing wordt opgenomen in de winkel. De ontwikkelaar van de software beslist of de software vervolgens kosteloos of tegen betaling kan worden gedownload door geïnteresseerden.

De toepassingen die te koop zijn op de Android Market kunnen worden geïnstalleerd op de HTC G1, de eerste smartphone die draait op besturingssysteem Android. De G1 is sinds 22 oktober 2008 te koop in de Verenigde Staten. Mobieltjesfabrikant HTC verwacht meer dan zeshonderdduizend toestellen te verkopen voor het eind van 2008.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond