Deel dit artikel
-

Google maakt spraakherkenning breed toegankelijk voor ontwikkelaars

Google publiceert een API naar zijn spraakherkenningsystemen waardoor, onder andere, Nederlandse ontwikkelaars stembesturing aan hun apps kunnen gaan toevoegen.

De Google Cloud Speech API is beschikbaar in een Limited Preview. Dat is een stapje minder publiek dan beta, maar bijna net zo toegankelijk voor wie echt toegang tot het systeem wil.

Het gebruik van de API is voorlopig gratis en zal bij de uiteindelijke commerciële introductie waarschijnlijk zeer concurrerend worden geprijsd. De ontwikkelaar van spraakherkenningssoftware Nuance en ook Amazon, dat gisteren Alexa Voice Service updatete, zullen dat gaan merken. Ten eerste omdat er een nieuwe speler op de markt is en, ten tweede, omdat Google met de aanstelling van Diane Greene bij Google Cloud agressief markt naar zich toe trekt.

De Speech API kent tachtig talen. Toepassingen die er gebruik van maken, kunnen luisteren, spraak in tekst omzetten en dat vervolgens omzetten in commando’s in een app of – met hetzelfde gemak – een vertaling maken naar een andere taal.

Het publiceren van deze API kan de eerste stap zijn in een grote vernieuwingstrend waarbij computerbediening van geschreven tekst naar gesproken taal gaat.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Montse PB (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond