Deel dit artikel
-

Google personaliseert zoekresultaten

Google is een experiment begonnen waarbij gebruikers zoekresultaten zelf kunnen aanpassen. Gebruikers kunnen resultaten verwijderen of een hogere waardering aan zoekresultaten toekennen.

Op deze manier hoopt Google de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Naast de zoekresultaten verschijnt een knop waarmee gebruikers de zoekresultaten een waarderingscijfer kunnen geven.

De methode was natuurlijk al bekend van sites als Digg, Reddit en in Nederland NuJIJ.nl, zij het dat de zoekresultaten van Google alleen voor een gebruiker worden geoptimaliseerd.

Het betreft voorlopig nog een experiment voor een beperkte groep gebruikers. Onduidelijk is wanneer Google dit grootschalig wil invoeren.

Deel dit bericht

7 Reacties

Eduard Blacqui?re

Het feit dat het experiment draait in de – weliswaar publieke – testomgeving van Google (<a href=" http://www.edwords.nl/2007/05/16/google-searchology-overzicht-aankondigingen/#experimental">Google Experimental</a>) duidt op het eenvoudige feit dat het, hoe verassend, een experiment is. De kans is klein dat dit grootschalig wordt uitgerold, tenzij het experiment zeer succesvol is.

Pierre

Dit lijkt mij vrij fraude gevoelig, zoiets als reviews bij vergelijkings-pagina's

Vincent

Pierre, 't heeft alleen effect op jouw eigen zoek resultaten zover ik het begrijp. Je moet er ook voor ingelogged zijn. Kortom, het heeft, zover ik het begrijp, geen effect op andere gebruikers van google. In dat geval is het toch niet fraude gevoelig?

Mark Jansen

Na klikfraude bij reclame komt nu waarderingsfraude bij het aanpassen van zoekresultaten???

Eduard Blacqui?re

Vincent geeft terecht aan dat dit primair effect heeft op jouw persoonlijke zoekresultaten. Graag benadruk ik nogmaals dat het een experiment betreft, waarbij de kans klein is dat het in de "normale" Google zoekmachine wordt toegepast.

Bram

Maar als het alleen effect heeft op je eigen resultaten, wat heb je er dan aan? Hoe vaak zoek je nou 2x precies hetzelfde op, dus wanneer heb je dan baat bij het waarderen van je resultaten…Am I missing the point?

Vincent

Bram, Ben ik 't in principe ook wel mee eens. Al moet ik zeggen dat ik, voor bepaalde dingen, wel dezelfde zoek opdrachten meerdere malen gebruik (als een soort favorites hehe..). Het zou misschien handig zijn wanneer je het voor bijv. research zou gebruiken. Waar je een lijst websites moet nalopen en dingen afstreept die je al hebt bekeken ofzo? Just thinking..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond