Deel dit artikel
-

Google reageert op Android-klacht Europa

“Opensource platformen zijn breekbaar en met de benadering van de Europese Commissie dreigt inbalans op de markt ten gunste van gesloten platformen”, is in het kort Googles verweer tegen Europa’s Android-klacht over te grote marktmacht.

Vandaag diende Google zijn officiële reactie in bij het kantoor van eurocommissaris Margrethe Vestager in Brussel. De samenvatting voor het grote publiek is hier te lezen.

In essentie ontkent Google dat het telefoonmakers en operators verplicht om Google-apps op de telefoons te installeren. Er zouden ook geen compatibiliteitsproblemen zijn, maar voorzorgsmaatregelen die forking voorkomen. En de verplichte voorinstallatie van Google Search en Play zijn noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in besturingssysteem Android en appplatform Play.

Het Amerikaanse technologiebedrijf schetst een doemscenario, een strategische zet in een juridisch schaakspel: “Door voorkeur te geven aan gesloten platformen komt er minder innovatie, minder keuze, minder concurrentie en hogere prijzen” op de telefoonmarkt.

Google stelt het omgekeerde: Android is opensource platform dat gratis is te downloaden en modificeren. Die open houding heeft ervoor gezorgd dat er 24.000 typen telefoons zijn uitgegeven, de meeste verschillend, en dat er 1,3 miljoen ontwikkelaars software schrijven voor het platform.

Bovendien, want dat was ook een klacht, wordt niemand verplícht om bepaalde Google-apps verplicht voor te installeren. Europa stelde dat ook niet zo hard, maar constateert wel dat het commercieel interessant is om dat wel te doen. “En wie dat wil, kan onze apps wegvegen. Tevens kunnen fabrikanten, hardwaremakers en operators hun eigen apps voorinstalleren naast de onze. Dat is uniek.”

Wel is het zo, dat Google enkel zijn eigen downloadwinkel laat installeren op mobieltjes. Amazons Android-appstore is in geen velden of wegen te bekennen in de Play Store. Evenmin een andere concurrerende downloadshop.

Het vooronderzoek naar de marktmacht van Android begon op het moment dat de Europese Commissie een formele mededingingsklacht tegen Google Shopping indiende, in het voorjaar van 2015. De Commissie gaat Googles reactie nu bestuderen en komt met een uitspraak. Als zijn eigen aanklacht gegrond blijkt, staat Google een miljardenboete te wachten. Het is verre van uitgesloten dat er in de beslotenheid van Vestagers kabinet met Google wordt onderhandeld over een schikking.

Android zag er in de prilste fase, toen het nog niet commercieel uit was, in voorjaar van 2008, zo uit.

Foto: Maurizio Pesce (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond