Deel dit artikel
-

Google+: bijna 100 miljoen gebruikers

Profielensite Google+ heeft negentig miljoen gebruikers. Dat is een ruime verdubbeling in drie maanden tijd. Bij het huidige groeitempo wordt de honderd miljoen begin februari bereikt.

Dat maakt Google bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers, die voor het eerst boven de tien miljard dollar omzet uitkwamen.

Het aantal leden van profielensite Google+ steeg van begin oktober tot eind december met vijftig miljoen gebruikers tot negentig miljoen. De actieve promotie van het sociale netwerk naar alle geregistreerde gebruikers van diensten als YouTube, Gmail, Search en Maps begint zijn vruchten af te werpen.

Topman Larry Page zegt: “Zestig procent van de gebruikers engageert dagelijks met Plus. Tachtig procent doet dat wekelijks”. De concrete definitie van ‘engageren’ geeft hij niet.

Plus ging in juli van start en groeide in een half jaar tijd boven verwachting snel. In verhouding tot Facebook telt de Googledienst nog niet echt mee, aangezien Facebook tegen de miljard geregistreerde gebruikers heeft.

Sinds een week worden de data uit Plus, mits de gebruiker dat wilt, geïntegreerd in de algemene zoekresultaten. Dat leidt ertoe dat zoekresultaten van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Het stelt bovendien de specialisten op het gebied van zoekmachinemarketing voor nieuwe vraagstukken, omdat er een nieuwe, invloedrijke maar amper te beïnvloeden generieke factor wordt meegewogen.

Hoe er geld zal worden verdiend met Google+ is vooralsnog niet duidelijk. Uit de financiële cijfers over het vierde kwartaal en, daarmee, heel 2011 wordt duidelijk dat Google ook geen haast heeft bij het te gelde maken van de nieuwe dienst.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 25 procent tot 10,6 miljard dollar. Dat is voor het eerste dat de magische grens van tien nullen wordt overschreden. Een kwart van dat bedrag, 2,7 miljard, bleef niet lang in kas. Dat geld ging naar de partners die Google hielpen bij het acquireren van zoekverkeer en reclameomzet. Twee voorbeelden daarvan zijn Firefox en AdSense.

De uitgaven aan kapitaal kwamen eind 2011 ook uit op een historisch hoog niveau. Google investeere in de drie maanden 951 miljoen dollar in IT-infrastructuur en datacentra. Dat bedrag is jarenlang stabiel geweest tussen de vierhonderd en zeshonderd miljoen dollar.

Het personeelsbestand groeide afgelopen jaar met een derde tot 32.000 medewerkers.

Directeur Larry Page zegt ook, dat de uitgaven bij Doubleclick Ad Exchange afgelopen jaar met 130 procent zijn gestegen. Het aantal kopers en verkopers verdubbelde in die periode.

Dagelijks schrijven vijfduizend bedrijven zich in voor Google Apps Enterprise.

Iedere dag worden er 700.000 Androidtoestellen geactiveerd. Het aantal downloads in Android Market ging net over de 11 miljard heen. Dat is een stijging van tien procent binnen twee maanden.

De nettowinst over de laatste drie maanden van het jaar kwam uit op 2,7 miljard dollar.

Deel dit bericht

4 Reacties

Ewald van der Hoop

Dat Google Google+ actief of misschien zelfs agressief heeft gepromoot en geïntegreerd in de zoekresultaten, lijkt mij de motor achter deze gebruikersverdubbeling. In het kader van SEO zal je Google+, indien passend, moeten toevoegen aan je strategie.

Z.Eur

Als ik mijn GMail lees dan ‘engage’ ik al op Google+.
Dus zo schrikbarend zijn de cijfers niet.

Ook als je nu een nieuwe Gmai account aanmaakt, krijg je automatisch een Google+ profiel kado van Google.
Dat zal ook een zeer grote impact gaan hebben op groeicijfers van Google+.
Allemaal kunstmatig omhoog gedreven om de kunstmatige cijfers van Facebook bij te houden.

M Platvoet

Larry heeft helemaal niet gezegd:
“Zestig procent van de gebruikers engageert dagelijks met Plus. Tachtig procent doet dat wekelijks”

Larry heeft gezegd dat “60% van de gebruikers dagelijks google producten gebruikt en 80% wekelijks”. Hieronder valt dus ook GMail, docs, etc. De werkelijke plus gebruikersgetallen zijn dus substantieel lager.

Guus

Inderdaad slim hoe Google zorgt dat alles via Google accounts moet en tussendoor inderdaad Google Plus en zo promoot. En met Chrome wordt het helemaal verwarrend, want dat kent z’n zelfs z’n eigen aanmeldscherm waarbij je het idee hebt dat je gewoon met je Google account inlogt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond