Deel dit artikel
-

Googles Android niet louter voor mobiele telefoons

Het besturingssysteem en de gebruikersinterface die Google maandag als open source publiceert, is niet enkel geschikt voor mobiele telefoons maar ook voor set top boxen, navigatiesystemen en mini-computers.

Dat zegt Rich Minor, een van oprichters van het door Google overgenomen Android, tegen deze uitgave in een telefonisch vraaggesprek.

Maandag maakte Google de oprichting van de Open Handset Alliance bekend en de publicatie van zijn Android-software. Android bestaat uit drie delen: een op Linux gebaseerd besturingssysteem, een gebruikersinterface en applicaties. De zelf ontwikkelde technologieën draagt Google bij aan een alliantie waarin ruim 30 bedrijven uit de mobiele telecomsector zich in verenigen.

Bedrijven als eBay (Skype), T-Mobile, Telefónica, HTC, LG en PacketVideo spraken af dat ze de zelf en door Google gestelde technologieën en standaarden gezamenlijk op de markt zullen brengen als open source-software, onder een Apache 2-licentie.

Set top boxen en navigatiesystemen

Android, wat ooit begonnen is als mobiel besturingssysteem, is volgens Rich Minor echter voor meer dan alleen mobiele telefoons te gebruiken. "In de basis bevat het elementen die ook voor andere embedded systemen gebruikt kunnen worden. Je kunt ook denken aan set top boxen, navigatiesystemen en mini-computers." Volgens Minor, die bij Google verantwoordelijk is voor de mobiele strategie, zal de ontwikkeling buiten de mobiele telefoon vooralsnog door derde partijen moeten geschieden. Google dicht zich hierin nog geen rol toe.

Met Android levert Google ook de Web Toolkit, een softwarepakket voor ontwikkelaars. Dit pakket was voor Google de technische basis achter diensten als Gmail en Google Maps. Daarin zit ook een, volgens Minor, web browser. "Die is gebaseerd op de browsers die Apple en Nokia meeleveren met de Mac en Series 60-telefoon, maar dan aangepast voor mobiel gebruik." Tevens bevat de maandag te downloaden software open source audio- en video codecs, de technische basis voor mobiele VoIP en videobellen.

3D-interfaces en aanraakschermen

Volgens de Google-strateeg kan de Open Handset Alliance de ontwikkeling van mobiele webdiensten, en daarvoor geschikte telefoons, bespoedigen. De bedrijven spreken immers af onder welke technische omstandigheden ze hun producten en diensten ontwikkelen. "Ontwikkelaars hoeven maar één keer software te maken en wéten dan dat het werkt op toestellen van bijvoorbeeld LG, HTC, Motorola en Samsung."

Een technologiepartner als The Astonishing Tribe is van plan 2,5D en 3D interfaces te gaan leveren aan Android-gebruikers (download voorbeeld 1, voorbeeld 2). Android kan ook overweg met aanraakschermen, wat reeds gangbaar is bij PDA's en Apples iPhone.

Google is niet de enige die Linux als de facto-standaard voor mobieltjes propageert. PDA-maker Palm zet fors in op dit open besturingssysteem, evenals OpenMoko en het Japanse NTT DoCoMo. Laatstgenoemde is lid van de Google-alliantie. Palm en OpenMoko niet.

'Veel kansen zakelijke markt'

Naar verwachting komen de eerste telefoons met Google-technologie in de loop van 2008 op de markt. Het technologiebedrijf verwacht dat er "over een paar jaar duizenden verschillende mobieltjes" zijn met Android-software.

Minor: "En er zit geen limiet aan de aard en hoeveelheid applicaties die men kan maken." Zakelijk georiënteerde softwarepartners ontbreken nog in de Open Handset Alliance. "Voor leveranciers daarvan zie ik hier onbeperkte mogelijkheden."

Grote namen ontbreken

Er zijn een paar opvallende afwezigen in de partnerlijst van de Open Handset Alliance. Dat meent Althans Wouter Deelman, algemeen directeur van Qelp.com. "Niet verrassend zit Nokia er niet bij, maar ook Microsoft ontbreekt. En Apple, bij wie Google-baas Eric Schmidt en bestuursfunctie heeft." Ook valt het hem op dat Sun Microsystems en Vodafone, die toch nauw met Google samenwerken, zich niet hebben aangesloten bij de mobiele alliantie.

Deelman: "Mobiele telefoons beginnen volwaardige computers te worden. Maar de ontwikkelingen zullen niet zo hard gaan zo lang mobiel internet nog relatief weinig gebruikt wordt. We moeten ons niet druk maken over papieren tijgers. De grote omvang van de handset-alliantie is mogelijk ook direct haar zwakte."

Dertig technische partners hebben ieder hun eigen strategische belangen. In het verleden sneuvelden vergelijkbare olijke samenwerkingsbanden in de telecombranche omdat de concurrentieverhoudingen zwaarder wogen dan een gezamenlijk doel.

Volgens Googles Rich Minor zal zijn werkgever een actieve rol spelen in de doorontwikkeling van Android en de Open Handset Alliance.

De Software Development Kits verschijnen aanstaande maandag op deze webpagina.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond