Deel dit artikel
-

‘Groei e-books tot stilstand gekomen’

Ondanks de hoge beschikbaarheid aan schermen en een groot digitaal leesaanbod, lezen Nederlanders het vaakst van papier. Van de 50 minuten die zij gemiddeld op een dag lezen, doen ze dat 31 minuten op de oude manier. Dat blijkt uit het rapport Lees:Tijd Lezen in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De leestijd van papier is wel iets teruggelopen: in 2013 bedroeg deze nog 36 minuten. Papier domineert nog het meeste bij het lezen van tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken.

Het populairste scherm voor lezen is de computer (pc en laptop), gevolgd door tablet, smartphone en e-reader. Vanaf 2012 groeide het percentage lezers van e-books, maar deze groei kwam na 2014 nagenoeg tot stilstand.

Van de lezers combineert een groot deel in een week het lezen van papier met het lezen van scherm (49 procent). Daarnaast is er een deel dat alleen van papier leest (30 procent) en een deel dat alleen van schermen leest (21 procent). Schermlezen wordt het meeste omarmd door jongere leeftijdsgroepen en middelbaar- en hoogopgeleiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond