Groei bij flitsbezorgers vlakt af

De eerste explosieve groei bij flitsbezorgers is achter de rug. Sinds begin 2022 vlakken de cijfers af, zo laten transactiecijfers aan ABN AMRO zien.
De bank publiceert vanochtend een rapport waarmee het, aan de hand van pinbetalingen, een analyse maakt van de markt voor flitsbezorgers. Dat laat twee dingen zien. Allereerst, dat ook na de eerste hype klanten blijven bestellen. Ten tweede, dat de first movers nu wel aan boord zijn maar de vroege meerderheid nog niet.
“Uit de indexcijfers blijkt dat de vier flitsbezorgers Gorillas, Getir, Zapp en Flink vanaf eind juni 2021 tot midden januari van dit jaar zo’n zestien keer meer bestellingen verwerkten. Ook tijdens de lockdown in januari, februari en maart van 2022 wordt nog flink besteld bij deze partijen. De aantallen bereiken een piek op vrijdag 21 en zaterdag 22 januari, waarna ze stabiliseren om vervolgens in april en mei af te nemen.”
Gekeken is naar de transactiedata vanuit de consument naar Gorillas, Getir, Zapp en Flink. Dat houdt in: aantal transacties en de pinbestedingen. Waar het aantal transacties sinds de jaarwisseling een dalend trend toont, is het totale aantal pinbestedingen grofweg gelijk gebleven.
Een mogelijke verklaring voor de groeistagnatie ligt in het feit dat de horeca weer open is. Men hoeft geen versnaperingen meer te laten bezorgen, maar kan zelf op pad. Een andere mogelijkheid, volgens ABN AMRO, is het gegeven dat flitsbezorers een paar keer negatief in het nieuws zijn geweest.
Boodschappen, maaltijden en maaltijdboxen online kopen en laten bezorgen stijgt in populariteit. Samen boekten bezorgbedrijven, waaronder supermarkten, een omzet van 3,9 miljard euro in 2021, laat het FoodService Instituut Nederland (FSIN) weten. FSIN verwacht dat de totale markt voor bezorging jaarlijks met 5 tot 10 procent blijft groeien. De flitsbezorgers zijn onderdeel van deze bezorgingsmarkt.
Een nieuwe groei-impuls komt mogelijk ook uit de samenwerkingsverbanden die flitsbezorgers met derde partijen sluiten, zoals supermarkten en maaltijdbezorgers.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Tom
Gek dat een bank op deze manier data van klanten mag delen.