Deel dit artikel
-

Groeiend verzet tegen plan auteursrechtfilters EU

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland komt in het geweer tegen een Brussels wetsvoorstel om content vooraf te filteren op auteursrechten.

De filters en geautomatiseerde systemen die de EU hiervoor wil verplichten bieden volgens de belangengroep geen nuances en kunnen geen onderscheid maken tussen legaal hergebruik en onrechtmatig gebruik van content. Dat betekent dat het vrij gebruik van het internet onherstelbare schade toegebracht zal worden. Het internet wordt volgens de stichting een ‘nee, tenzij’ systeem.

Het voorstel gaat officieel over Europese harmonisatie van het auteursrecht. Maar een onderdeel ervan is de verplichting voor elk internetbedrijf dat online publicaties faciliteert, zoals internetaanbieders en hostingpartijen, om alle aangeboden bestanden vooraf te inspecteren op auteursrechten. Ze moeten elk bestand verifiëren met databases van mediabedrijven en uitgevers.

De huidige aanpak werkt volgens de stichting veel beter. Bij schendingen kan een rechthebbende dat melden bij de contenaanbieder. ‘Niemand zal nog zomaar zijn favoriete filmpje, blog, document of foto kunnen uploaden zonder dat dat eerst wordt gecontroleerd, en zonder dat een uitgever of mediabedrijf daarvoor eerst toestemming geeft. Bij het uploaden van een parodie, imitatie, citaat of jouw karaoke filmpje loop je het risico dat een uitgever de publicatie zal weigeren,’ stelt de stichting.

Vooral de kleinere aanbieders van webhosting en online platforms zullen door het voorstel hard worden geraakt. Zij zullen grote investeringen moeten doen voor de software en systemen om alles wat er bij hen ge-upload wordt te kunnen filteren en inspecteren. Dat pakt extra nadelig uit voor Nederland, met een sterke internet sector die voornamelijk uit MKB bestaat.

Stichting DINL vormt een vuist samen met honderden andere organisaties, evenals bijna 200 wetenschappers en juristen in Europa. Het is overigens nog maar de vraag of het voorstel voor filters daadwerkelijk wordt aangenomen.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Hoe dit dan weer met de AVG rijmt snap ik niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond