Deel dit artikel
-

‘Groen slotje maakt van Tikkie-fraude kinderspel’

Criminelen voegen moeiteloos een groen slotje in de adresbalk van phishingwebsites waarmee ze consumenten gegevens ontfutselen. Vooral bij een nieuwe vorm van internetoplichting, Tikkie-fraude, wordt handig gebruik gemaakt van dit valse gevoel van veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa.

Kassa kon een domeinnaam kopen met banken en tikkie in de naam, bijvoorbeeld Mijntikkie.nl, die in een steekproef door consumenten het meest werd gekozen als de echte site van Tikkie.

Om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van tikkiefraude moet je exact weten of de domeinnaam van de website waar je op zit wel juist, en niet een naam die heel erg op de echte lijkt.

Criminelen kunnen met de gegevens die door middel van een neptikkie van hun slachtoffer zijn verkregen zelfs de officiële mobiel bankieren app, zoals de ABN Amro app, van het slachtoffer installeren en gebruiken. Zo kunnen zij grote bedragen buitmaken door zelf vanuit de mobiel bankieren app geld over te maken of direct uit te geven met contactloos betalen, zonder dat het slachtoffer dit doorheeft.

De Fraudehelpdesk heeft dit jaar al 167 meldingen over fraude met valse betalingslinks ontvangen. Hierdoor zijn melders in totaal 59.556 euro kwijtgeraakt. Over fraude met nep tikkies in het bijzonder zijn tientallen meldingen ontvangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond